【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
返嚟再出埋午餐同晚餐

誠信破產左唔知幾多次
返嚟再出埋午餐同晚餐

誠信破產左唔知幾多次

唉...又唔交代...又空頭支票
1點前返嚟出
喱兩日都要出去呀
但我出門口同返嚟前都會出文
還我pure kitty
呀水真係改壞名
對唔住 我真係忍唔住俾左負評
樓主一係D誠信真係無得救, 一係我個生理時鐘唔一樣
屌你老母話出午餐, 我而家食埋宵夜都未出
潛左水好耐忍唔住留言
樓主唔好成日咁肯定講幾時出好冇
既然你忙就直接d講唔好成日開空頭支票
其實樓主您咁忙
出文又辛苦
不如拿拿臨完左呢個故
先比自己好好咁放鬆下啦
而家咁樣拖故
又比人插 自己又辛苦咁...
btw 其實台灣同香港係唔係有時差
點解我硬係覺得同樓主身處係兩個time zone咁
仲有3分鐘
仲有3分鐘

1點啦
<遲來的午餐>

佢哋成班友齊嘩嘩咁走曬,得返我同Kitty。

Kitty都好識趣咁鬆開我隻手,然後笑容瞬間被拉下。

「仲好唔開心?」我柔聲問,儘管我不解頭先Kitty嘅所作所為。

「嗯...」佢低頭道。

「咁你頭先仲扮到好開心咁?」我知道,強顏歡笑真係好辛苦。

傷心唔係最辛苦,最辛苦係你明明好難受,卻要笑面迎人,將自己嘅唔開心收到最底。

「唔想係大家面前唔開心,反正我都習慣架啦 ! 」

「我由細到大係屋企都係咁,唔開心都要開心,如果唔係爹地媽咪會唔開心。」

我聽到都覺得好心up,高級教育就係要咁嚴格。

但依家我從頭先嘅表現睇落,佢真係做得好好。

可能換轉其他港女,一早已經衝咗埋嚟拉咗我走,留底一班頭上有好多問號嘅fd。

但另一方面又覺得Kitty屋企好慘無自由。
對唔住 我真係忍唔住俾左負評
樓主一係D誠信真係無得救, 一係我個生理時鐘唔一樣
屌你老母話出午餐, 我而家食埋宵夜都未出

Sorry
其實樓主您咁忙
出文又辛苦
不如拿拿臨完左呢個故
先比自己好好咁放鬆下啦
而家咁樣拖故
又比人插 自己又辛苦咁...
btw 其實台灣同香港係唔係有時差
點解我硬係覺得同樓主身處係兩個time zone咁

我唔想咁快完而搞到無咗啲質素 其實都就埋尾架啦
我唔想花咗咁多心血最尾埋門先衰
我一返到嚟就打 我以前趕到1點前出
我打緊文就唔覆,所以成日搞到大家白等
午飯係邊啊樓主
你宜家覆梗即係無打文?
支持樓主
有文就得
<遲來的午餐>

佢哋成班友齊嘩嘩咁走曬,得返我同Kitty。

Kitty都好識趣咁鬆開我隻手,然後笑容瞬間被拉下。

「仲好唔開心?」我柔聲問,儘管我不解頭先Kitty嘅所作所為。

「嗯...」佢低頭道。

「咁你頭先仲扮到好開心咁?」我知道,強顏歡笑真係好辛苦。

傷心唔係最辛苦,最辛苦係你明明好難受,卻要笑面迎人,將自己嘅唔開心收到最底。

「唔想係大家面前唔開心,反正我都習慣架啦 ! 」

「我由細到大係屋企都係咁,唔開心都要開心,如果唔係爹地媽咪會唔開心。」

我聽到都覺得好心up,高級教育就係要咁嚴格。

但依家我從頭先嘅表現睇落,佢真係做得好好。

可能換轉其他港女,一早已經衝咗埋嚟拉咗我走,留底一班頭上有好多問號嘅fd。

但另一方面又覺得Kitty屋企好慘無自由。

午餐呢?
睇怕都係sad end收場 呢加阿水已經對kitty睇法唔同曬 唔可能再番到以前咁
「咁你依家想去邊?」我哋仲徘徊係機場度,未走住。

「你肚唔肚餓?洗唔洗食啲嘢?」我估唔到Kitty喱個時候仲關心我。

「唔洗呀......我唔肚餓。」

「係呢,你等咁耐洗唔洗食啲嘢呀?」我唔清楚佢身體咩狀態,琴晚搞到咁,都唔知佢琴晚點過。

「唔洗呀...我等你嘅時候都食咗嘢啦。」Kitty淺淺地笑。

「咁你想去邊?我陪你呀..」今日我主要任務,就係要令Kitty開心返 !

「嗯......」Kitty左想右想,「去你屋企放低啲行李,再陪我去一個地方呀 ! 」

都好呀,依家拎緊咁多嘢,一陣Kitty出咩事,我啲行李就要留係度架啦。

我哋係機場搭咗一班直到我屋企附近嘅巴士,一上車嘟卡,負擦咗錢。

「屌 ! 」我都幾大聲咁講,自然反應自然反應。

我都唔記得咗之前嚟機場已經負咗錢,頭先又唔記得增值,掛住同Kitty傾計。

後面嘅Kitty已經拎咗一張50蚊,放咗落個投幣箱度,十分之有型地說:「我幫佢俾。」

一道光茫從巴士上層照落Kitty度,神跡呀 !

Kitty順手嘟埋個八達通,成300幾蚊 !

對於我喱啲窮撚嚟講,通常八達通都唔會超過一百蚊。負咗錢一係入50,一係入100,再負再入,所以個數字好少會上到100,有時會嘅,同老豆老母出街唔夠錢佢哋都會幫我入多啲。

上到車我還返俾Kitty,「唔該曬。」

Kitty有禮地接走我手上嘅50蚊,「客咩氣。」

然後唔知係咪等我攰得制,定係琴晚折騰一輪好攰,好快佢就進入夢鄉。
咩巴士50蚊
我頭先係機上面瞓咗好耐,所以依家坐車好精神,然後Kitty又再坐係我身邊。

喱種記憶好新鮮,有點新鮮而又熟悉嘅感覺。

就好似你好耐無食一樣嘢,就以我為例好啦,大家樂嘅焗豬排飯,我有好長一段時間無食,再食返嘅時候,曾經覺得好食,依家都一樣,感覺好似好熟悉,但因為太耐無食而感到陌生。

一種若隱若現嘅感覺。

如今,Kitty熟睡係我隔離,依舊文雅,而且睇落佢真係好攰嘅樣。

我係車上面打下機過下日神,點知打到最高潮位,我忽然間聽到Kitty好細聲咁發開口夢。

我聽就好細聲,但我戴緊耳機,應該真實嚟講,係幾大聲下。

我連忙除咗一邊耳機,仔細聽,但同時又打緊機。

「唔好走.......唔好.........走。」

一個老土情節又再出現,我無放係心,應該都係忘唔到佢ex。

「Selina.......」

果然 !

但隨之而來係一個令我放低手機嘅說話。

「呀......水.....」

究竟你想點?掛人哋嘅同時又掛住我?

好複雜......我無諗過我同Kitty之間嘅關係會咁複雜。

如果一段關係入面,只係得兩個人,所有嘢都可以好簡單。一旦加多咗個人,事情就會變得複雜。

我好懷念以前同佢簡單而又快樂嘅日子。

算,我都係唔諗咁多,再睇下點啦......
咩巴士50蚊

機場巴
文!
成10日冇追
10分鐘睇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞