【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
推到有閔為止
終於考完最甘嘅科
今晚出返多啲賀一賀佢

出番多啲都係得一篇
終於考完最甘嘅科
今晚出返多啲賀一賀佢

出番多啲都係得一篇

終於考完最甘嘅科
今晚出返多啲賀一賀佢

加油啊書生吧
我哋都避開咗尷尬嘅話題,任由我哋自然咁發展。

其實大個咗,好多嘢都睇得開咗,無以前咁執著。

順其自然啦,我依家咩都做唔到,就算依家我算係有能力,但我哋總係遇唔啱時間。

當我無能力俾幸福Kitty嘅時候,我哋最適合係埋一齊。當我有能力啦,卻無辨法再做更多嘅嘢。

喱餐飯,我哋食得好輕鬆,傾下佢係嗰邊生活呀,同啲鬼佬嘅趣事。

我又講下我係大學嘅事。

「睇你都變咗好多呀......」Kitty開懷咁講,睇得出佢眼入面嗰份真誠。

「哈哈,係咩?」

我自己都唔覺有咩變咗。

「哈哈,你梗係唔覺啦。」

「咁耐無見,一見就知真面目。你平時當然唔覺架,因為...你自己都慣咗。」

「咁我有咩變咗?」

我都有啲怕,怕我變得唔好,又或者變到好似唔係佢心入面希望咁......

「變得成熟咗啦,感覺大個咗。」

雖然係幾廢話(試問有邊個經歷過咁多嘢會唔成熟架?),但都令我蹦緊嘅臉容放鬆落嚟。
加油
「邊度成熟咗呀?」我笑問。

「以前嘅你呀,邊有膽去做咁多嘢?」

「你身邊嘅朋友,咪又係得呀楊佢哋。」Kitty一幅好似好了解我咁嘅樣,搞到我笑咗出嚟。

無奈地笑...

我中學唔係無朋友嘅,但好多都係泛泛之交,真正陪係我身邊嘅,真係得呀楊。

「果然了解我呀,哈哈。」

「梗係,我以前鐘意過你架嘛。」

Kitty面不紅,氣不喘,好似唔當一回事咁講出嚟,在我耳中聽落,更似一個玩笑。

但我好唔鐘意個「過」字﹗

因為代表「曾經」,我心底裡係希望Kitty「仲」鐘意我,依家連一絲希望都無埋。

依家我勁呀,換著係以前,我一定好唔開心,然後Kitty就會關心我,問我咩事。

但面具帶多咗,好多反應就自然出曬嚟。

「係呀?」我自己講出嚟都覺得假。

「太耐唔記得咗呀?」Kitty苦笑。

「點會,咁我仲有咩唔同咗?」我暗罵自己一句:戇鳩!!!
曾經聽過,當你可以面不紅氣不喘,毫不尷尬下同你前度講你地以前的事
就證明你已經放低左佢。。。
「變得靚仔咗,型仔咗囉。」

「仲有呢仲有呢?」我想知多啲,聽落感覺好爽皮架。

「哼哼!!!」除之傳嚟一陣笑聲。

「仲有變得幽默咗囉...哈哈」Kitty笑起上嚟,仍然咁好睇。

但整體俾我嘅感覺都唔同咗,係成個look唔同咗。

「但係我鐘意以前嘅你多啲。」

Kitty飲埋最後一啖凍奶茶,而我都一早食完,杯奶茶都一早飲完。

我哋陷入寂靜入面,因為...我哋以前太美好。

美好嘅嘢,總係以前。

「其實我都鐘意以前嘅你多啲。」喱句充滿好多無奈、心酸同埋不甘心......

「係呀,以前幾好。」Kitty低頭講。

還記得當時的勾手指尾嗎?

當時就已經把我的心,給勾走了......
等到頸都長,終於出文啦咩
live

考完即刻出下文解下壓
要你哋等咁耐真係好對唔住

考完即刻出下文解下壓

有2篇 加油樓主
樓主加油

考完即刻出下文解下壓

再寫多啲
我哋食完喱餐飯之後,無再好似以前咁,會行下其他地方……

「咁……我返去啦。」Kitty出完茶餐廳之後。

「咁快?」我仲想聚下舊…

「唔啦。」Kitty嫣然一笑,「我唔想我男朋友擔心。」

好酸……就連空氣都好似酸埋一份咁。Kitty真係好好,如果有佢做我女朋友,就好啦。

至少我會好有安全感。

可惜喱一切都唔係屬於我,所以我先酸。

老實講,我真係好葡萄。我就好似一個傻仔咁,放唔低佢。

「好啦,返去小心啲啦。」我只可以咁樣講。

「Bye bye。」佢笑道。

喱個笑容,我分得清。只係一個朋友對朋友嘅笑容,唔再好似以前咁曖昧。

原來好多嘢,自己係感覺得到架。而最恐怖嘅係,喱啲感覺唔係假嘅,確確實實咁同你講出事實。

「 Bye Bye 。」我好不情願咁講。

然後又再一次望住佢背影。

其實自己可以唔洗望,我可以好瀟灑咁擰轉個撚頭,走咗去。

但我好自然咁望住佢嘅背影,同時浮現上次係海旁嘅背影。

「係時候放低啦,陸秋水!」我同自己講。
我今晚會找埋正評條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞