【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
遲左入黎,咩都唔使講,先正皮!!
上一個故
但係其實何必咁急開二部曲?抖下休息下儲下文先麻

我想盡快完咗啲故佢
因為我仲有啲拖緊嘅故係手頭上
而且我都慣咗呢個節奏打文 寫文成為我生活嘅一部分!
我都好享受打文嘅過程

Btw 一陣出文

文呢
我心諗,我幾時收到呢張嘢架?而我唔知?

點解Kitty唔同我講聲嘅?我心裡有千百個問號。

只見張紀念冊係Kitty親手設計,因為好多嘢都似係佢自己畫。

係嗰陣,肯花心機設計紀念冊嘅人唔多,一嚟無咁多心機,懶啦,二嚟都要忙住溫書,邊有時間整呢啲嘢。

所以我覺得Kitty肯設計紀念冊,已經令我十分佩服。

而我收到Kitty親手做嘅紀念冊,係榮幸。

可惜,一切只係浮雲,好多事情已經過咗去,返唔到轉頭。

往事只能回味。

路只可以回頭看,唔可以回頭走。

但呢個紀念冊真係好懷念,憶起我同佢好多回憶。

係紀念冊上,寫咗好多Kitty鐘意嘅嘢,搞下gag嘅對白。

例如:最想去嘅國家,係「美麗而神秘嘅國度」之類嘅嘢,膠膠地,低低bb咁。

但反而咁樣更顯得佢可愛,天真。
終於等到文
好吊癮
加速呀
文呢
文呢
我等陣出
有啲忙
Kitty仲有附上佢嘅個人照,係佢出去玩嘅自拍照嚟。

好清純,仲帶咗幅好得意嘅黑色粗權眼鏡。同佢依家嘅感覺,好不一樣。

哩個紀念冊好值得我懷念......而且睇得出Kitty真係好用心。

就算我之前做到幾錯幾on9都好,我依家會覺得係年少輕狂。

因為年輕,就係可以俾你用嚟當做錯嘢嘅籍口。

係我睇完呢張紀念冊後,我諗住拎去收藏佢。

我一翻開背面,見到一堆密密碼碼嘅字。

而呢堆字嘅頭頂,寫住:致陸秋水
樓主唔好扮哂野 d行距較到咁闊 少左咁多字
樓主唔好扮哂野 d行距較到咁闊 少左咁多字

因為我之後嗰篇會寫長好多
係Kitty寫俾呀水嘅嘢,我依家都打緊,同埋諗緊
之後唔會架 我會堅持自己風格
得一篇
咦,乜咁既,無既??
無呀!咩都無呀!
咦,乜咁既,無既??
無呀!咩都無呀!

司徒駿
加速呀 呢個故長啲認真啲啦
我拎起張紀念冊,真係好仔細咁一隻一隻字咁睇,直到我睇曬成篇嘢,先有一種釋懷嘅感覺。

呀水,一路以嚟你都俾咗好多嘢我,好多謝你。

你帶俾我好多嘅第一次,好多嘅回憶。對你嚟講,可能只係好普通嘅事,但對我嚟講卻好珍貴。

茶餐廳,好平,好cheap。但同你一齊食,食得好開心,而且我覺得好好食!我可以用好多嘢換嚟呢一刻快樂嘅時光。

每個人認為嘅嘢唔一樣,每一樣嘢都有佢唔同嘅價值。所以唔好認為自己唔好,你係我心目中已經好好。

我之所以想你等我,係因為想我哋都有一個目標,一齊進步。其實唔係淨係得你等緊我,其實我都一樣等緊。

等我哋一齊成長,一齊上大學,有自己嘅時間。

雖然我擁有好多嘢,但係我想要嘅嘢好簡單。

只係想要一個我鐘意人,佢又鐘意我,咁簡單。

但其實做落去好難。

鐘意,唔係我哋諗得咁簡單,做起上嚟好複雜。

我好珍惜有你係我身邊嘅日子,但我哋行得幾遠,就幾遠啦。

無論結果係點都好,係happy ending又好,sad ending又好。

曾經有過美好回憶就好,總比遺憾好。

呀水,多謝你出現係我青春入面,豐富我嘅人生。

我好感激你對我咁好,我會記得架!XD

Kitty上。
睇完之後,我覺得個心好似抽畜緊咁,好充實。

可能我想要嘅,並唔係我哋係咪一齊到,我只係想要一個答案,一個答覆。

我擁有一個美好回憶。

但同時間,有種反差感。佢呢篇文係多謝我,但臨別時卻好憎我。

我一諗起嗰種轉變,就好搥心口。

因為由此到終,佢都好著緊我,係我自己無用。

人唔到走咗嘅時候,無唔會識得珍惜。

我都係一樣,一樣無好好珍惜Kitty係自己身邊嘅時候,唔識得係感情上學得聰明啲。

我等到Kitty唔係身邊啦,先識得珍惜,你話犯唔犯賤啦?

係呢段關係入面,雖然結果唔好,但至少學到嘢。每段關係,都會令自己係不知不覺中成長。

珍惜眼前人,好老土,但好有用。

就好似啲涼茶,好苦架,次次飲都覺得難頂,但真係有用!

我暗暗同自己講,如果將來我遇到個好女仔,我一定會好好珍惜!唔會俾佢走!

初戀,有幾多個係美好收場呀?

真實嘅故事,好多都係殘酷。但經得起殘酷嘅磨練,長出嚟嘅果實會份外甜美。
之後嘅先係二部曲真正嘅開始
Live
正一F5就有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞