【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
我覺得Kitty嬲我係應該,講到底,只係自己無用,無用嘅人,憑咩俾幸福人?

我係度反省,點解自己可以咁廢?

同時間,我啲動力都返緊嚟,我狂讀書,化悲憤為力量,亦令我無咁多時間去諗Kitty。

有時候我都想知佢過成點,係嗰邊生活得如何,但一切都成過去,我哋都返唔到去以前咁,只能夠留下一個回憶。

一個人無辦法陪你走到最後,再美好嘅回憶,都不過是過去...

依家我只為眼前嘅retake奮鬥,同時當係我要實踐對Kitty嘅承諾。

呀楊就考得好,順利入U,雖然唔係佢自己最想讀嘅嘢,但聽佢好似都玩得幾開心咁,我都覺得幾好呀。

關晴差少少分,但都入咗asso,佢哋都仲一齊緊,無俾萬惡嘅Ocamp拆散。

中學嘅情侶,一上大學面對最大嘅難關就係Ocamp,裡面有好多洪水猛獸,佢哋會單人匹馬,亦會集結成群。

一人難敵四手,但好彩佢哋都無咩事,感情穩定。
學完車返嚟出文

黎左台灣咁耐先學車?

之後無時間 我啲fd都學曬
我今晚返去再將加更篇出埋佢
我依家行緊大甲媽 行咗成晚
7點半行撚到5點半 足足10個鐘
唔知台灣嘅朋友知唔知呢

Btw 一陣都係會出文嘅
我返黎啦!成個星期無追,一次過live返哂好爽
聽住無賴追故好心up.....
我今晚返去再將加更篇出埋佢
我依家行緊大甲媽 行咗成晚
7點半行撚到5點半 足足10個鐘
唔知台灣嘅朋友知唔知呢

Btw 一陣都係會出文嘅

大甲媽祖?!
我淨係記得門口有檔麻辣鴨血好好食
一年啦,用咗成年嘅心機,我總算係駁返上大學,讀到啲水泡科。

我同呀楊都好耐無見,佢有佢嘅新朋友,新兄弟,而我仍舊維持現狀。

Kitty係我心入面啲份量,隨住時間慢慢減輕咗唔少,除咗大時大節,會諗起佢,但心會抽蓄一下,每重覆一次,嗰種痛楚就減少啲啲,直至完全無感覺為止。

呢一段青春嘅回憶,會俾我放係心底裡面。

間唔中會拎出嚟回味一下,然後會心一笑,會為自己曾經做過嘅傻事而覺得好on9。

但諗諗下,如果當初嘅我好成熟,咩事都會衡量一番,穩穩陣陣咁過自己嘅青春。

咁先會係遺憾。

我慶幸自己嘅青春衝動過,無腦過,on9過。

Kitty送俾我嘅頸巾,陪我渡過無Kitty嘅第一個聖誕節,我好等唔覺得孤獨。

上到大學,Ocamp呀,住hall我咩都有參加,自己本身屋企窮,唯有去返part time賺錢俾自己洗。

係好辛苦架啲日子,又要玩,又要搵錢。

一開始我好唔適應,因為自己份人又毒又唔識講嘢,所以一開始難融入啲圈子入面。

但我想大學嘅時候有所轉變,我唔想再好似中學咁做個毒撚,咩都怕事!

所以我慢慢開始同人接觸多咗,個人都大膽咗。

雖然係辛苦,但係日子總算開心。

唯一會令到我感到唔開心嘅.......係Kitty。
我淨係記得門口有檔麻辣鴨血好好食

係呀 行撚到想死
其實係咪已經完咗
二部曲主要係講阿水既大學生活
唉睇到kitty機場個part真係好心up

當年中意個女仔要去外國讀書 成班frd一齊送佢機

每個人最後一刻都同佢攬一攬 影相同簡單幾句道別 但自己偏偏咩都冇做到 由頭到尾一句野都冇講過縮埋一邊 連相都冇影

到走個時同班frd搭巴士 班frd差唔多訓哂(前一晚通宵) 而我就係可以係到偷偷地喊 怨自己點解可以咁撚廢物 由頭到尾只有自己唔敢去面對呢個事實 到真係離開左之後後悔

巴打呢part寫得好好
新post留名 希望阿水有情人終成眷屬
Kitty 係咪唔會再係呢個故出現?
得一篇咋 加速
我深信kitty 會為左呀水番黎
我順利知道自己入到U嘅時候,有種守得雲開見月明嘅感覺。

一身輕鬆曬,所有嘅包袱都無曬,長期積落嚟嘅壓力真係令我好辛苦。

今次嘅壓力,同埋緊張係比出年多,因為今年比出年更加勤力,自然想回報得更加多。

一分嘅耕耘,唔一定有半分嘅收穫。但你唔耕耘,唔好期望有收穫。

但好彩我都入啦,但唔係好好嗰隻。

呢個好消息我好想同Kitty講,但事隔一年之後,原來好多嘢已經唔同曬。

我將封印已久嘅facebook、ig都打開,本來無咩朋友嘅我,根本無咩好睇。

我唯一想睇嘅......就係Kitty。

打開fb,搜尋Kitty。

搵唔到佢。

我順住自己嘅朋友名單去搵,終於俾我搵到出嚟。
加更篇1

佢換咗個icon,連名都轉埋。

望住佢張新icon,一如既往咁靚。呢張相嘅背後係日落嘅黃昏,影到Kitty好唯美。

我深深俾佢呢張相吸引住,呆咗幾秒,同時間我好仔細咁睇,因為佢轉變都幾大下。

佢原本烏黑嘅秀髮,染成咖啡色;原本嘅直髮,變成曲髮。

成個人變到鬼鬼地咁。

唔知點解,心入面有股莫名嘅酸感。

好葡萄,好唔知點咁,但我又講唔出咩原因。

再去睇一睇佢ig,都幾經辛苦先搵到出嚟,換嚟嘅,係失望。

佢ig po相嘅次數,多咗,密咗。以前嘅佢,都唔會點樣po相架啦,依家佢慢慢變得開放,見識到呢個世界有幾大......

亦代表,Kitty真係同我越行越遠。

係Kitty最新嘅相到,見到一張我唔想睇嘅相。

——Kitty拖住另一個人嘅手。

下面只係打咗一個emoji。

❤️
綠帽水

Btw可唔可以有kitty視覺
哇…阿水你連機都唔送 走左去 hurt盡Kitty 重要都過左咁耐 又唔揾人去解釋下 你唔係諗住佢重會鐘意你呀
硬係覺得kitty返嚟嗰陣會同呀水講佢準備結婚
終於完啦
我好清楚,Kitty唔係啲咁隨便嘅人,佢唔會亂咁同人一齊。

如果係換著其他女仔,我可能會覺得條女係雞!係公廁!

但我深知Kitty,而且正正因為自己知,反而覺得更加痛。

甚至感到後悔。

後悔點解自己唔勇敢啲?點解拖住佢嘅唔係我?

問心,自己係葡萄,因為食唔到人係度提子。但理智咁諗,佢絕對有能力去揀個更加好嘅人,我呢種廢人,俾唔到幸福佢。

我唔識得形容呢種感覺,但後來我就明白。

呢種係叫做現實。

再多嘅悲傷,生活都係一樣照過。

時間唔會因為你係度概嘆人生,而有所停留,佢仍然會前進。

你越係感到悲傷,你擁有嘅時間就越嚟越少。青春亦一點點地流逝。

所以我好珍惜自己係大學嘅時間,可以玩嘅,就玩多啲,可以參加嘅就參加多啲,學多啲嘢。

一眨眼,好多嘢都過去,其實唔係話唔記之前嘅嘢,只不過無時間俾你打開回憶之門。

今日我難得返屋企,因為呢排都好忙,又要打工,又要搞上莊啲嘢,同埋趕project,好耐都無返屋企。

耐無見屋企人,都見到呀媽好似老咗咁,無以前咁好中氣,仲多咗幾條白頭髮咁。

我就諗返起呀媽之前同我講嗰一番說話,要靠自己。

我諗我除咗令Kitty失望,都令呀媽失望。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞