Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
係,ps4都試過 都係detect唔到,reset完係咪會重置咗個pw?我驚自己整唔返,同埋我部router係和記俾嘅華為嚟
唸住最少600幾至700mb,大家都係咁就正常
reset完理論上會用返default password
應該說明書會有寫, 或者你google下個牌子睇下有無人講係咩password
如果最後都係無wifi, 咁好大機會router有問題
好 我搵下先,唔該晒師兄
岩岩由100mb 上左500mb plan
用AC68u 係咪已經ok? 剩係for 手機 電腦上網用 有冇人知wifi個速度係咪都可以去到500mb?
岩岩轉1000MB 光纖 想轉router 見netgear 減價 有d 興趣 求巴打推介
300幾呎公屋四方形 平時電話打機多 屋企4人用
暫時睇岩
RAX40-AX4 $1190
R7800-X4S $1228
XR300 $999
N6400 $629 (唔知會唔會太廢)
求幫手 或者有其他推介
R7000 / AC68U / EA7500v2
如果多機用就ea8300三頻
68u去唔到500mb
最多300-400左右
請教多樣野 cmhk送呢舊野
ONE Gateway智能路由器
佢既wifi速度係咪都唔會上到500mb?
有巴打講68U 得3-400mb
其他兩隻食唔食到1000MB
7-800 都收貨
其實AC68u 同呢舊cmhk送既野 係咪分別唔大?
用緊100M HKBN,之後有機會轉1000M
router用緊asus rt-ac1200,但係我喺房會收得好差,而且一有屋企人睇片就會好慢
所以依家想換router,budget1000內,依家用緊果個可能會做repeater
暫時睇啱
asus ac68u
Linksys EA8300
唔知有冇其他推薦?
之後間房會整個wifi投影機同埋wifi喇叭,所以間房收得好好緊要,依家就搞搞個router做定準備先
有巴打知道
Ac router wifi冇可能上到咁快
你預500mb左右已經係ac極限
行lan線先出到1000mb
至於你話想足少少可以選擇ea7500v2/ac86u都上到500mb左右
以wifi黎講已經好快同好夠用

另外如果真係想再行快d就要選ax router
但市面上好少少既ax router都要$2800左右
仲要你部電話要support ax先有機會行到700-800mb
佢送比你果舊野好廢
100mb
千5呎,預左唔快,但邊部cover到範圍大?
明白 唔該巴打
AC68U 同 R7800-X4S 兩隻對比有咩評價
除左不直外
想問個低B問題
用HKBN 100M
成日上網會斷下又連返返咁,reset完個router又好似正常返咁,究竟點樣先知道係個router壞定個台問題
ax router tplink掂唔掂 見ax10價錢吸引
TP-Link支那牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞