Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
本身諗住AC86u 上面有清話幫人清舊貨
呢個反而唔驚
最大問題係你成千尺一隻router未必夠覆蓋
mesh wifi穩陣啲
比86U收得好好多
多左條天線
你邊到睇到asus ax3000 係煙條u broadcom u 黎架ching
ching 眼見4條天線唔係就等於勁過3條天線架

asus ax3000 2.4GHz 2x2 5GHz 2x2 天線黎,姐係4條單頻天線 只係等於2條雙頻天線router 範圍。
相反ac86u 係2.4GHz 3x3 5GHz 4x4 天線 範圍點都大過ax3000
我2部都有現成,同一個位,AX3000係好D
速度點都係86u 快,但範圍就velop 大啲
睇你要範圍定速度
唔係86U用左年幾就燒左就唔駛買AX3000 啦
sorry
應該係broadcom cpu+ intel 網絡晶片
應該wikidevi啲資料先update
應該all broadcom
想請教一下
屋企得5xx尺
其實係咪冇需要買mesh wifi?
係囉 明明我記得香港版賣個隻係叫rt-ax3000, 係用Broadcom u
你屋企正方形間隔定長方形?啲牆厚唔厚先?
我記咗啱啱發佈嘅資料
但係係錯嘅
其實我岩岩見牙石新出左rt-ax56u, 雖然係得ax1800 但只係比ax3000 小左160MHz, 重點ax56u 粒u 仲快左1core 仲要平$500
牙石分得太多唔同版本 我開頭都搞到好亂仲有隻係支那版叫tuf-ax3000
香港出左了
叫電競版
原來係咁
睇落又好似Ax3000 好過86U
ax3000 等有人軟改啦
ax 硬件有4x4
買 ASUS ROG Rapture GT-AC2900 定AX3000 好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞