Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
痴線 除左有錢
係咩情況下簡router會簡靚唔靚仔 而唔係睇需求
ax56u 都好細隻 只係可能太新唔係成日落去都唔會留意到
理論值可以700up
但張wifi 卡冇mu mimo
搶起上黎又係死
我諗一般行speed test wifi 應該500up
即係我張wifi卡到咗上限而唔係ac86u?
咁用AC66U B1 / AC58U / EA6350v3 會唔會已經夠做?

電腦距離router 3-4米,中間無牆無金屬
最後揀咗隻ax11000黎玩 信仰之眼
600呎屋, 買一隻勁既AX好定係買AC MESH好?
要平均都收得好 點都係mesh好

考慮下ax mesh啦
如果你想用盡啲1000Mbps 兩樣換晒換隻ax router + intel ax200 包你wifi 700up
但CLIENT又無AX...
orbi ax mesh 2隻個價錢夠買ac mesh 3頻 7隻
咁買兩隻既ac mesh 啦 ,兩隻ac mesh 都係$1700左右
買邊隻好?
爬文睇NETGEAR ORBI RBK50唔錯?
如果1000MB寬頻食唔食得哂?
一定係揀覆蓋性為主
你基本村屋用如果寬頻速度唔快velop 雙頻就夠玩,只係睇你範圍幾大 要買幾多隻
orbi rbk50 ac3000 ac mesh 中最快 基本上夠玩,或者linksys 新出mr9000x 買2隻都係一樣速度
唔換WiFi 卡得唔得
你張wifi card 得ac1200, 5GHz 867Mbps 你預wifi 最多得400-500Mbps
Wifi 除左睇router(sever side), 仲要睇client side 接收能力

所以你換幾勁既router 都好,你速度極限都係你wifi card 影響
咁個router應該買到ac1200定1900?
你用電腦既同時有冇其他野一齊會用?有就買個router 頻寬大過ac1300 既
頂盡加多4部電話
咁ac1900 都夠,ac68u啦
唔係信唔過
但非最佳選擇
或者ac66u b1都夠
中規中矩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞