Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
firmware 更新得快唔係好事orbi 就係好好例子,炒到啪啪聲
格價網見到賣緊1990
準備入手
好出奇咩 你估個個都電腦毒撚對住d spec打飛機咩
我都因為樣既問題 仲用緊apple airport extreme
Wi-Fi仲穩定行到6xx Mbps 好滿意wor
腦場細舖有可能更平
落去格下價先
但想問下如果接收端既usb / pci-e adapter都係得AC, 咁係咪升級AX Router都無咩用???
ok la,小弟用UniFi Controller,平均兩三個星期就有firmware update,so far都無乜bug
而且firmware update前正常係要上去睇下release notes同feedback先update
如果用緊個stable release又無乜必要升
咁當然啦
想問下有冇邊隻USB Network Adapters抵玩
買張ax卡 最平都係兩舊
ac68u aimesh
部子機成日斷
好多人問過
其實aimesh係咁
始終係假mesh
同真mesh比始終有差距
唯有用多排先換 真mesh
其實nergear啲mesh extender有冇人用過
1. 你如果黃色位係主力牆就應該買mesh 好過買單隻router, rbk20 or velop whw0302 都得。另外你電腦係3的話,如果拉到明線就放第1隻係3,然後第2隻放2位最好

2. 理論上係

3. mesh wifi 主機正常大概去到400-500Mbps,副機睇擺位 擺得好的話3頻wifi 正常都起碼有200-300Mbps 以上

4. ~$1700 同velop 3頻2隻同價

5. 如果你modem 本身係1位其實可以先放第1隻係1位,然後拉到就條明線入去3位到副機,然後再分lan 去電腦仲好

6. 咁樣肯定係有1000Mbps 比到你,會唔會係你開chrome 個dns 有問題?試下reset setting 有冇事?!
睇你電腦用黎做咩 唔洗打機又嫌拉線麻煩既
1號位放主機 3號位放衛星再分條lan出黎比電腦
我覺得咁最方便
當然,主機要低延遲最快速度,呢個方法就算數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞