Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
Rbr20/velop ac1300都夠用
直上ac3000 款既mesh, Linksys mr9000x or Asus ZenWifi
求救
點解我隻velop ac2600 連唔到MacBook
能否解説多d?
打完pw 果d 冇反應?
連pw 都冇叫我打
就叫加入唔到,但其他iphone 又得

想問下咁多位清
小弟用緊1000MB 嘅plan
啱啱新setup咗部router(佢話up to 1750)
但我speedtest upload同download都得100左右
利申用wifi 冇駁lan線
想問下咁樣正唔正常? 用緊買router送嗰條5e線
見人哋1000MB可以上到400幾 我揀咗5GHZ都得100
咩機試?
有冇 lan 線device 試佢有冇 1000出到
之前係連到其他wifi?
你 velop 有冇set左 block list
之前macbook 連到其他wifi 的,velop 應該冇set block list
試下 轉wifi 名/ reset 套velop
冇macbook 唔肯定 macbook 果邊有d咩可以做
或者 restart velop 同 macbook
試左,唔得
奇怪既係,試其他wifi 都會叫我打密碼,但自己嗰個就直接話無法加入
網絡連接 你試下 用手動
自己打 ip,subnet mask,gate way
呢個應該掂

係咪 有得入icloud 清一清 macbook d 連線密碼?
唔該巴打,我連到啦
原來wifi 名撞左 改名搞掂

解決到就好
Home plug有冇推薦?
買EA9350啦,好撚穩 真係好感動
用咗laptop同埋電話試 部laptop冇lan位同埋我冇轉插所以試唔到
見有人話cat6線 想問下影響大唔大?
利申屋企冇desktop
唔該晒巴打
咩model 嘅router
有冇第2條線試
modem 去 router 果條
netgear r6700
我原本嗰條應該仲衰 係嗰啲扁線嚟
係cat5e 就可以了
有無人隻RBK 50 登入唔到setting? 係咪有bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞