Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
Orbi rbk 20 +rbs 40用後感

係比100mb限制左
課金升網速
下年8月先完約
頭時又要再諗過d router 嘅擺位
好撚煩
一開始唔會 用用下佢好似識改善
當為一開始係房去廁所
會仲係連住main router得50幾mbps
而家一去廁所唔夠半分鐘轉去 satellite 爆上300幾
佢個beam forming 好似好勁 追住部device黎含
我駛唔駛轉咩setting先去到咁既效果?
AC86U啱啱Flash咗Merlin,有咩設定/功能一定要改?
[/member]
熄fast roaming / mu-mimo / 20,40 hz co-exist
開beam-forming / daisy chain

印象中係咁
熄mu-mimo 有爭議性 但我google好多外國勢力都話如果唔多device有mu-mimo 開黎無用
鬼佬話有啲似3D電視功能咁 要黎唔知做乜
但又唔係無用
所以比外國勢力煽動熄鬼左Mu-mimo

以上config只係我多次調較後覺得最好
你都要慢慢試
轉1000啦ching 全屋300 近router/satellite 上500
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2533384&extra=page%3D1

Rax80 有無咁勁呀? velop 2支裝都唔夠佢一隻範圍咁大?
用咗成晚分別唔大
測速上下載keep到600MB
iPhone 11 Pro Max
我試試先 唔該曬
加油慢慢試
有咩唔明上黎問咁多位巴打
佢地都會答你
已經用緊AC86u, 依家用緊iphone 11, 想行wifi 6, 升級AX router邊款好
就算ea9350行返ac制式都好
都係ac1900,但係ea9350行1024-QAM點都快d

Ea9350 3x3天線可以支援到3部ax電話同時行700-800mb
市面上任何一部ac router都做唔到
巴打有冇1000以下介紹...

另外我想幫朋友問埋:
200呎
長方形冇房
電話x2
Apple tv x1
macbook x1
想router外觀靚

係咪事但一部最平嘅orbi/linksys mesh (但唔行mesh? ) 都夠?唔該
主要係多啲功能
Call左保養代理問 搞完一大輪都係唔得
佢話要攞個router去檢查下
我估我直接退左佢算
有無師兄可以俾d建議
800呎 HKBN 1000mb
試過AC68U, Velop AC1200 都唔係太得

請問有無其他router可以建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞