Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
用過隻AC1200 用左一年多D 就間唔中斷 要手動重開機先連到
LINK 乜都係廢
最緊要係唔好bug,死咗我唔知點support
btw有冇人用過呢隻?
剛申請1000m pxxw
得1部pc插lan
大概有5-6部行wifi
中間位置有幅實心牆, cover 到屋企8成就ok
budget 1000, 加減200
有冇好介紹?
我呢排仲睇緊linksys 隻AC1200
原來有斷線reboot問題
下 用開linksys 好撚穩定 未試過有問題
轉左用ac68 之後順左2年 0 reboot
屋企個modem 仲死得多過佢
你屋企有幾大先
300左右
用過87u,88u,r7000未, 其實呢啲全部都係有問題, 基本上你睇邊一部router只要google個名都一定見到有苦主, 所以都係睇運睇啫
置頂
Ubiquiti高級嘢嚟 質素有保證
有不直嘅話 特別係老外首推 (reddit)
想請教一下,現時依個格局如果換orbi 上層會唔會有速度提升
放ac68 ,用左一個月,有單,冇盒,搬左屋,舊樓得8m
其實我自己用緊Ubiquiti unifi系列既router/switch/ap,有諗過起多套俾女友,不過要行到full speed 1000M要1500蚊budget以上
我見amazon us買架master唔買mesh point都係1000左右,好似都抵,不過好少人講
乜link 都炒車
公司用緊 r7000 冇咩事
上一隻就係d-link 隻蟹
正常 mesh wifi orbi/ velop都夠用
其實我又唔諗住玩mesh,我只想架機可靠,有事我可以remote到,所以買架ubiquiti都只會買單機
你一樣都可以remote 到,唔關mesh 唔mesh 事
咁係你黑仔 都唔關個牌子事
如果唔mesh
假設你屋企冇乜死角位,又唔特別大
你話想remote
係想屋企remote佢?定遙距控制?
asus囉 佢個app都幾好用 係屋企remote
而且架設個ddns server又唔難(for 遙距)
我知呀,我意思係間屋無禁大唔駛玩mesh
因為架機係買俾我女友,我裝機包maintenance所以要remote
所以我只要穩定唔會中bug就得,但係家用機既firmware 更新得唔夠快,唔係好sure邊架伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞