Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
又係我問S 記router 既野
留意到個memory 經常都用成50% 以上,係咪正常?
如果唔係,應該點處理?
ac86u wifi 打傳說好lag 有冇特別野set?
想請問一下,mesh wifi 黎講
orbi 係唔係穩定過velop
見依家rbk40 落到1980
用緊,摸索中
多左隻s 牌nas 咁
係無得行raid 咁解
最近要買router左好耐
研究左好耐

要wifi6+wpa3既router全部都好Q貴

結果最後因為貪個樣+見到平價
入左隻絕版apple airport
估唔到dl up都有近700Mbps (iphone11)

希望隻野可以挨到wifi6+wpa3既router降到$1500
調返轉就係,orbi 最新版firmware 炒到啪啪聲
我都好耐無update,做咩事
Netgear update firmware會出事
次次新firmware十次有八次都冇好野
咁大劑,velop 又聽講好似唔太掂,咁應該買邊隻好
Netgear ax4呢隻入門wifi 6 router掂唔掂??
定Asus 入門個隻wifi 6好d
Ac行返1200
仲慢過依家用緊果隻
r7000 wake on wan係咪冇可能搞到?
刷merlin 邊個Xwrt-Vortex version最好?
ax3000 有得unlock 4x4
港版唔知得唔得
黎緊由500上1000mb上網

依家用緊dlink 600上限
電腦 同ps4插lan線
一開ps4 打機
其他電話 pad裝置打機嘅都即刻疾左

想問
如果新router應該買邊款
電腦 ps4 電視
加埋屋企人嘅話 都有8部野連wifi
已經有啲連5hz 有啲就預設

筆值 連兩條新lan線 2000左右
期望電話打機唔好疾到一格格
少疾都可以接受

唔該巴打
差開少少 想問吓google nest Wi-Fi 有冇人用緊?

定係用對google Wi-Fi 好D

利申屋企6,700呎,唔打機只係上吓、綱。求穩定就得即係唔好要個個星期reboot 1次

依家諗緊Linksys velop / google Wi-Fi / google nest Wi-Fi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞