Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
velop ac4400都夠用喇
想問下買咗個router 到時set嘅話係咪一定要有部電腦駁住條線?
剩係用電話set得唔得?
因為屋企冇desktop 得部冇lan位嘅laptop
又廢事買多個轉插
想係Amazon US 買 RBK50, 有冇人知火牛係咪220v?
Wifi set到
Router通常識變壓架啦
岩岩個homeplug壞左諗緊上mesh定用新hp
本身成間屋得一部房既電腦想佢ping低啲先用hp
想問mesh個latency會唔會高 同埋mesh本身有冇得出lan線如果冇要買番個usb wifi receiver會唔會有問題?之前淨wifi加usb wifi receiver 個ping高到喊
mesh 啦
睇你主副機點擺 而決定ping
我wifi 連接主副機 再副機出lan 線比pc
打lol 大概40ping
算幾好
只要 覆蓋得好 就可以ping 低
問個好白痴既野如果買左mesh我本身個asus router係咪就扔得定係asus router放wifi比果啲mesh機接
基本上係
有機會可以轉部asus router 做ap mode 再放wifi
但基本應該 2部mesh 就cover到
你屋企幾大 咩間隔
4xx尺 其實接收都冇咩問題
咁轉mesh 一定會順好多
唔係就轉部勁d 嘅router+ receiver
有冇巴打試左Orbi AX? 貴Orbi Pro兩千蚊,有幾大分別?
2x1000M 想夾2G 出來,NETGEAR RAX80 定 ASUS AX88U 好?
咁即係部ac58u扔左佢用兩部mesh就算?
咁如果rbk33 夠唔夠
問一問 女友家一層1000呎左右
寛頻用網上爬100 MB
我完全對呢個個狀態無從入手
買mesh 或者高階機種同樣咁on9
佢家人對網速無要求 但又想成屋收到
現況係用58u x2 repeater左
(一樣大把位收得廢同差)
係咪由得佢算

我心諗好心你升做1000啦
佢家中廢老聽唔入耳
repeater 同mesh 兩回事黎
慢都唔代表要收唔到既
咁當然 你幫手交上網既
佢地應該好樂意轉
Orbi rbk23
5G wifi 竟然冇3位數選, 得36 40 44 48
關唔關我選地區事
想問下有冇地區可以set 3位數
平平地1100蚊
2粒 velop1300 雙頻mesh囉
買完mesh 58u 冇咩用
Rbk33反而太多
600呎用3件裝會更唔穩定
想問,2x 1000 pccw(用華為白色router)
點先可用盡
link aggregation router ?
高階Asus router support dual wan
可以行fail over同load balance
但實際最高都係行1G
新個隻rbk852 比人屌到仆街
借問有冇聽過R7350, 行AC2300
網上好少資料
有無醬汁睇下 係咪epc果堆人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞