Router路由器 集中討論區(19)發問前請細閱置頂

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
啲mbpr 越嚟越貴
基本上你電腦換粒好少少嘅u,BT上到8X MB/s 冇難度
Google drive可能可以
BT始終要睇P2P速度
我最快試過6XMB/s (500mbps)

8xMB/s 理論上都可以
agger
不新果16吋部好過15吋
以前買17吋 印象中好似1萬7-1萬8左右
16吋基本版都索價18999
價錢一定貴
惟一好處不過呢部base有512GB ssd
而15吋果陳256GB都同價
貴到買唔落手做desktop replacement
15吋起果啲
好在唔係呢一兩年買
如果唔係 真係中伏
除咗平之外
始終desktop實用性/自由度高好多
可以換hardware
唔似macbook咁
所以嘢焊死曬
迫你比錢買高spec
我淨係比得起imac
無wifi 6 裝置就用返ac 啦 ea7500 範圍大好多,ax56u 得兩天線範圍牆好多
imac
性價比高過macbook
thx
Merlin同Asus firmware最大分別係乜野?
11月換咗隻AC86U用緊最新firmware
merlin 其實都係牙石自己出,有啲功能要刷左merlin 先解鎖到用到,原生係無既
有咩功能可以解鎖
今晚返去試下
router temperature
cpu / ram usage
可而建立ssl server翻牆 (非原生功能)
某程度上穩定果原裝更新
merlin 其實都係牙石自己出,有啲功能要刷左merlin 先解鎖到用到,原生係無既
有咩功能可以解鎖
今晚返去試下
可而建立ssl server翻牆 (非原生功能)
某程度上穩定過原裝更新
有咩功能可以解鎖
今晚返去試下
可而建立ss server翻牆 (非原生功能)
某程度上穩定過原裝更新

ssl is other thing
merlin理論上較小bug

main site
巴打們,想請教

1000M HKBN

300呎長方形屋
有:
2 iphone
1 ipad
1 apple tv
1 homepod
2 smart home bridge
1 web cam
1 mac
仲有堆smart home既立立雜雜野

因為唔識拉線,全部都係行wifi,
本身用緊ac68u, 順嗰陣netflix 4K都唔洗buffer, 但apple tv三兩日就上唔到網 要restart router,有時仲要蚊晒線等一陣先上得返。

請問mesh/mu-mimo買一隻$1000內嘅係咪冇咩意思
求介紹 想試下冇3枝香,同唔洗額外搵firmware裝
想問一問, 本身我係將ROUTER放係廳,之後房既DESKTOP就用HOMEPLUG連LAN線咁用,
但最近個WIFI 有時會斷又要REBOOT好麻煩, 個HOMEPLUG有時又要REBOOT先用到
用MESH 會唔會係最好方法去解決依個問題?
如果MESH再連LAN線比DESKTOP會唔會穩定?
啱啱買左Orbi rbk40, satellite 擺左房但係部電腦一直唔連接satellite, 請問點解嘅? Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞