【連登 商業電台 光明頂 討論區(十二)】

5001 回覆
55 Like 5 Dislike
啱啱聽完,執得啦個節目,好似完全唔知依家香港發生乜事咁,重講緊啲膠到冇人有嘅廢話。
啱啱聽完,執得啦個節目,好似完全唔知香港發生乜事咁,重講埋啲膠到冇人有嘅,再係咁可以唔駛再聽囉。
MOON POST
例如?
我又唔覺喎,係咪咪我miss左
停手一排就會被清算? 停唔停手都清算架啦
睇呢個post同連登就知勇武已經掉左入一個陷阱到

首先何謂清算? 大搜捕? 你停唔停手佢都會拉人架啦

呢幾晚每晚出黎有咩大戰略既實質作用? 咪又係送頭比人拉
鮑sir如果有mon post, 可唔可以叫陶生提議吓香港人仲有乜嘢和理非action point?照常出去消費,歌舞昇平係可以做,但硬劇本就係想你人民對人民,好似連儂牆咁,你就算幾和平,個政權都會俾空間啲警察或者5毛去搞你。

都聽得明陶生語重心長唔想大家被捕受傷,但現實係林鄭show hand去全方位打壓香港人,禁和理非遊行,商界又傳有人發動新一輪「止暴制亂」實名聯署,今次講到明唔簽就會有後果,會有好多有社會地位嘅都會簽,包括好多blue blood, 什或至MBE。試問整個香港喺極度白色恐怖嘅環境下,除咗反抗仲有乜嘢可以做?呢個唔係少部分勇武人士或者年輕人嘅問題,係所有擁抱香港核心價值嘅香港人都面對嘅問題。
如果佢答你冇野可以做 只能靠美帝過人權及民主法案制裁狗官 你點睇?
一個禮拜OK
我覺得要搞0的十八區人鏈+美國旗呢0的美國日 果0的比外媒影下相
民陣搞遊行一定唔批. 和理非出唔哂又少左人
人鏈人少又可以做到最大效果. 又冇得拉
呢個禮拜再日日去商場公園唱歌. 要再左膠0的. 既然依家班撚樣911都出埋. 我地就要為美國而戰

一個禮拜. 冇事冇幹. 佢地都會搵狗扮人自動升級, 到時先JOIN 返政府呼籲升級都未遲. 我唔覺得大家會割. 我都唔覺得到時再升級會冇動力. 大家回左氣. 應該更有效先係

致於佢話我地期望美國做咁多野係唔係ON9. 我認係.
但係攬炒. 根據港澳辦0既DEFINITION 係 "拉著大家一起死".
係唔係都死. 我死前幫邊個站台冇咩分別. 起馬我自己覺得開心先. 吹咩
聽晒成集,唔算散水黨,佢只係理性分析緊應該點樣走落去,而唔係好感性咁做任何野,因為感性到極端,只能夠引起當時人/當場既人既理解,其他人係唔會理解

佢好明顯係想叫大家唔好忘記初心 be water
佢係咁提大家,而家唔係講緊打拳頭交,係要玩食腦
點樣可以play smart 從歷史/錯誤中學習

其實好明顯係去到個樽頸位,下一步要點 冇人預料到,只能夠play smart,人地set trap 就唔好跌落去,人地set 鬼,你更加要諗每一步 做完有冇成果,定係仲worst 左, 因為人地就係食住冇大台個特別黎打,大家要有共識
例如節目尾段,講到的士嗰道,佢識得講呢個直情係恐怖襲擊,
但個結論竟然係 (咁呢啲就要讀法律嘅專業人士同社工佢地去追究同做嘢)
執法不公嘅程度已經去到咁樣,呀陶生竟然答呢啲嘢,係搞笑定係玩膠?
我都幾相信「冇嘢可以做」會係一個答案
擔心嘅係大家對法案通過嘅願景可以有無限想像空間,但J完,法案通過,可能現實係冇任何改變。林鄭同支共繼續依然故我,當然如果成功制裁到佢同班高官,都總算有啲安慰,但下一步仲可以點?
我點睇?我悲觀到只想唔好有人再為香港受傷同被捕。
可能冇人有solution
唯有話要靠法律專家
份無力感大到呢...
陶生不嬲睇野好準
但竟然都跟唔到 年輕人點解話 我要攬炒

其實都係想要五大訴求/真民主
你唔俾我 就跟到盡

反枱咪反枱

至於你話係咪有災難性後果, no one cares
清算又唔到佢,商台封咪佢大不了返英國
但好多年輕人無咁既條件,走唔到
佢應該都俾唔出咩實際意見,佢純粹係指出而階段勇武嘅模式係唔聰明亦都係低成效嘅做法
【FB直播預告】
誰會想到由陳同佳案引發的風波,居然會導致14億人「罷睇」NBA?

今晚11時,雷霆881《光明頂》有陶傑、鮑偉聰、馮智政,談「從We Connect到NBA」!

#雷霆881 #講香港人話
https://www.facebook.com/881903com/

鄭立:自私的商人深知可以壓迫政府取消宵禁以及開放港鐵.
https://lihkg.com/thread/1641862/

推俾19參考
READY
直落無廣告
今晚勁抽
蝴蝶效應
Mon post 睇度既話
可唔可以答下點樣係個法治制度崩壞左個社會入面去爭取到市民想要既野
唔記得今日星期三添
光明頂VS連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞