【連登 商業電台 光明頂 討論區(十二)】

5001 回覆
55 Like 5 Dislike
要日本人咁樣直線抽擊真係破盡紀錄.
日本戰線,周庭屌打
據聞林鄭好似不請自來
777恰鳩日本仔
天照大神
鮑sir 日文都識
而家咁樣反而唔想林鄭走,團結之母黎
玩咁大
[原來日本政府根本冇邀請到林鄭]

前日嘅日本天皇即位儀式,林鄭月娥同澳門特首崔世安都有出席。但根據日本產經新聞嘅報導,原來日本外務省根本冇正式邀請林鄭月娥同崔世安。

另外,考慮到「一個中國」嘅原則,日本政府都冇正式邀請台灣,但係就有接待以來賓身份出席嘅謝長廷。

//即位礼正殿の儀には、中国の特別行政区である香港の林鄭月娥(りんていげつが)行政長官とマカオの崔世安行政長官も参列した。外務省によると、政府はこの2人に対しても正式な招待は出していなかったという。//

https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20191023-00000612-san-pol

https://www.facebook.com/622506141223354/posts/1484250595048900?sfns=mo
睇漢字
出醜=唯呢出醜
全國政協前委員劉夢熊2013年初去信時任特首梁振英及廉政專員白韞六,要求中止廉政公署對他於東方明珠串謀詐騙案的調查,2016年被裁定傾向並意圖妨礙司法公正罪成,判囚18個月。已服刑的劉夢熊提出終極上訴,早前獲終審法院批出上訴許可,今(9日)開庭審議後被駁回上訴。劉夢熊以16字形容心情:「擊鼓鳴冤,證實是冤,擊鼓有罪,千古奇冤」。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190509/s00001/1557378288403/%E5%A6%A8%E7%A4%99%E5%8F%B8%E6%B3%95%E5%85%AC%E6%AD%A3%E6%A1%88%E7%B5%82%E6%A5%B5%E6%95%97%E8%A8%B4-%E5%8A%89%E5%A4%A2%E7%86%8A-%E5%8D%83%E5%8F%A4%E5%A5%87%E5%86%A4
日皇大典其實係咩級別 ?
除左君主立憲會派元首
其他國家都係普通官員,中國都係王岐山代表
都唔係第一交椅
Bin c bin到
夢翁笑得好淫好骨場feel
鮑sir 日文都識

睇漢字

高達迷又讀歷史點會唔識D日文呢???
類似英女王傳位,好似係
笑到收唔到聲
做阿爺野,都要坐,真係冇公理
去日本佢玩電話應該特登,
去到今時今日,佢應該幾憎中共
唔撚俾佢辭職
唔關事, 只係國家級party, 比面派對來.
好想知個刻佢用電話睇緊d咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞