【連登 商業電台 光明頂 討論區(十二)】

5001 回覆
55 Like 5 Dislike
林鄭今日都縮返, 唔敢再加辣, 應該到假日又來,借示威事件又話要加辣個緊gap法
其實我估佢意思係就算政府答應五大訴求或者示威者革命推倒政府又好
最後都要有班人,亦即係所謂大台黎代表處理
eg臨時政府/一班專業人士同政府傾訴求落實細節之類
而唔係話要有大台指揮抗爭者方向
叫後生仔夜晚去擺地攤.都on9.
支持。人地想我地有大台,我地冇所以成功。佢而家適應左,我地就要轉打法。
DISAGREE、條彊繩唔係政府、係老共度
有時要明白佢地無可能跟得咁貼,大佬你估個個識用tg 連登咩
大台要有
不過唔係而家
佢之前都有講,粵英問題,返大灣區係唔需要學英文。
d 小市民係影響唔到,係中產/商人先仆直
陶傑幫我地將好多睇法俾左d仲會聽收音機既廢老知,好似的士佬,所以好有用
政治妥協嗰種合作啫
要融入泛民思想就一定唔會
但以往本土派以針對泛民為主嘅思想係需要拋棄
咁其實而家都有唔少組織出左黎
佢似係唔同意而家無大台,令到勇武被仇恨支配(佢覺得)而無人管既情況發生左,所以叫大家claim down, 而起大台係其中一個做法,就係叫所以各埋枱傾
19最主要要講嘅係想前線/勇武唔好失去理智,張弛有度先可以好似運動開始時咁富有創造力,而唔係純粹武力升級
搞錯咗個因果,大台廢同唔可信先有無大台既出現
而家有大台都一樣係廢同唔可信
佢冇縮,話考慮叫老共出手
我對十九係愛深責切。
十九對香港人同後生都係一樣
唔想流血、明呀、但係唔到我地揀
市民好被動
無咩可能啦
最多同毛E呢種開明老人
同埋鄺俊宇飛機師呢班新販民有限度式合作
所以先話佢出到嚟唔會有太大嘅發揮空間
班老鬼唔搞鳩你都偷笑
其實成晚得一個重點就係要
唔好再不停太多無謂街頭抗爭,你見到依家街坊裝屌狗都會比人捉就知根本唔可以硬碰。

好似將軍澳手足咁,係天橋玩完yellow object 即走,無限流水,唔好企係到見到啲狗跑過黎先走,佢到時真係吹你唔脹。
agger 呢個point
勇武其實已經Desperate 盡地一舖 想今次一次性有個完善結果 並唔係指時間長短 而係一次性起碼直到五大訴求達到為止
和理非都唔想經歷多一次五年前比政府拖死嘅局面 所以全力cover 勇武 文宣 亦遊行 商場唱歌 就係想keep 住到氣
但亦又和理非係陶生嘅諗法 去到四個月都收唔到再多結果 可能就真係要拖長戰線 鬥長命 而最能夠拖長戰線嘅方法就係和理非式抗爭 但五年前經驗又話家知咁係唔得
其實有啲陷入進退兩難 而又無大台無得com 其實只可以係見步行步 但目前最有效方法係 勇和勇和 保持場運動嘅民氣 同埋繼續make noise
其實我都覺所以佢意思係現階段勇武嘅手段應該停一停或者降下級先,唔好再不斷掟籌碼出去(更多手足被捕),和理非嘅力量其實真係唔係大家想像中咁弱
邊個做大台邊個俾人拉
所以大公文匯係咁屈人係大台
我聽收音機的, 實際唔只5000
同意,星期五出事之後,出左檢討,有四色手則,係好好
當裝備差太差就無可能企定定。仲有好多人覺得街坊裝無事,要明白,打完走,之後再突襲,再走。
如果一個有能之士做得成大台(如天琦)
全香港大部份市民都會保佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞