有冇報左教大EdUHK Non-JUPAS既巴絲打?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
GCS 仲未有

何必執著SELF 飯呢

我environmental 乜撚嘢仲未得in
我個分應該得sf 唔想投靠恒大 加上乞食科…

教大既社會中,SELF飯係俾人暗地岐視啦,你如果堅持要讀要有心理準備喔

有咩好歧視窩,你讀你既書,我讀我既書,難聽講句我讀sf關你x事,唔明點解d人甘鬼死得閒
我想問有無人清楚5000蚊留位費係咪可以係7月×號前交? 定係accept offer個deadline就係限期? 唔係幾肯定個限期
我想問有無人清楚5000蚊留位費係咪可以係7月×號前交? 定係accept offer個deadline就係限期? 唔係幾肯定個限期

Accept offer個deadline要交埋5000蚊
嘩,又無五條二,又唔過三都入到八大,仲可以上master,我終於明點解請人要睇公開試成績

利申:ugc grad左幾年有感

用時間堆砌既野你唔明架啦

追完post建議你入en好過
Health edu grad左就算讀master都係打份牛工
入en穩穩定定又高人工咪算
教大health edu 係邊緣科,無人識無資源無ulife,你諗你

我都覺得如果有en一定入en,
但如果for我的話,我讀依科只係為左增值自己
我本身已經有個可以「搵到食既牌」,爭在asso仔冇degree~

其實巴打你講得好岩,好多資源都去晒BEd,幾時會輪到health ed

其實Health Education 唔多唔少 點都有點資源既 可以上莊 住hall 之類 同其他sf一樣 睇下你用唔用呢〇的資源啦
利申讀緊 health edu

巴打可唔可以再講多d
4月頭要交錢好煩惱

我覺得好睇你目標係咩而讀 有好多人想入黎跳步讀上去做Rn既 (貪護士份人工同有Master對晉升會好d)除非你好有實力 唔係我都唔建議你讀
而我就本身有目標 用進修同有興趣心態讀呢個課程既 求個Degree揸手
如果你真心想做護士 就不如直接讀護士學校啦
嘩,又無五條二,又唔過三都入到八大,仲可以上master,我終於明點解請人要睇公開試成績

利申:ugc grad左幾年有感

Health edu grad左就算讀master都係打份牛工
教大health edu 係邊緣科,無人識無資源無ulife,你諗你

我本身已經有個可以「搵到食既牌」,爭在asso仔冇degree~

其實巴打你講得好岩,好多資源都去晒BEd,幾時會輪到health ed

其實Health Education 唔多唔少 點都有點資源既 可以上莊 住hall 之類 同其他sf一樣 睇下你用唔用呢〇的資源啦

住hall上莊係權利,資源係講緊networking,例如幾多health類的學術events俾你去join,related field嘅交流團/internship/exchange機會/甚至related的courses,基本上教大大部分都係target師訓為主

我想講..有exchange 會同SS搞 以今個暑假為例 有澳洲exchange 有一半津貼之餘 仲可以tran credit
所以唔話得佢完全無資源既

住hall上莊係權利,資源係講緊networking,例如幾多health類的學術events俾你去join,related field嘅交流團/internship/exchange機會/甚至related的courses,基本上教大大部分都係target師訓為主

我想講..有exchange 會同SS搞 以今個暑假為例 有澳洲exchange 有一半津貼之餘 仲可以tran credit

無意踩health edu,但係去exchange都要同ss夾 你就知資源有幾多啦,位置得咁多,仲要同人爭 你講其他sf科,gcs同lse包埋學費去一個summer玩添啦 仲有好多自己dept交流團乜乜物物
老老實實,資源上一定係:ugc BEd>ugc BA/BSS> SF LSE/GCS/BME/SWT/SS>其他新個啲sf細科

咁無可否認 資源一定比其他科少既 鬼叫係Sf咩

Exchange io 搞架啵 ( international exchange) 一係就GCAO搞( Taiwan n China)
但io同只管irlef 你要攞subsidy / scholarship 既話呢 係要問sao 而sf難d拎 拎都拎得小左
其次 由於教大會以 ugc有份起hall為名
基本上first second round hall application. Self fin可以放棄都得 只係轉third round
太多self 飯 既慘況 我都講都講唔哂
但日日都有人仆去讀俾錢張仁良洗 咩心態

同SS搞既意思係 一齊受惠咁解姐
不過Hall application 要等到third round 先輪到我地SF呢個真 仲要貴過人...
無書讀..谷住要讀水泡科

Exchange io 搞架啵 ( international exchange) 一係就GCAO搞( Taiwan n China)
但io同只管irlef 你要攞subsidy / scholarship 既話呢 係要問sao 而sf難d拎 拎都拎得小左
其次 由於教大會以 ugc有份起hall為名
基本上first second round hall application. Self fin可以放棄都得 只係轉third round
太多self 飯 既慘況 我都講都講唔哂
但日日都有人仆去讀俾錢張仁良洗 咩心態

同SS搞既意思係 一齊受惠咁解姐
不過Hall application 要等到third round 先輪到我地SF呢個真 仲要貴過人...
無書讀..谷住要讀水泡科

唔該晒上面所有巴絲既詳細分析
我當然最想入就一定唔係依科,我同出水芙蓉蛋一樣,揀依科真係為左學知識同埋拎個degree,因為我cGPA真係唔夠人抽
我嗰陣揀依科都冇特別考慮資源問題,依加望番真係好似二等公民咁
想問有冇GES 消息 都已經兩個星期
interview hea 到爆
仲係selected for interview 幾時會轉
有冇人收到或者有消息
有冇人收到或者有消息

加1,gpa唔高,好想有呢科offer
edu重唔重視gpa?
定入到interview round就淨係睇interview 表現?
edu重唔重視gpa?
定入到interview round就淨係睇interview 表現?

BEd科重視interview表現,其他科唔清楚,
但我肯定EdU絕對唔係報親就收
有冇人收到或者有消息

我late apply左依科,我好擔心會連interview都冇
我認同的確sf資源差啲,但你話比人歧視就無咩可能,事實上sf人仲多過ugc,所以同學間好少話睇唔起sf

利申兩邊都讀過

SF科好似除左Lse同Gcs之外,其他sf比較冷門少少
我見lse同gcs都好多資源
有錯請指正
有無人in左幼教同語研
下星期就in 有無提示
我想問下其實gpa如果我3.25仲有冇機輪到 psy n手飯
有in過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞