啱啱打去 HSBC Expat

1001 回覆
1613 Like 8 Dislike
海峽群島並非英國正式一部份、也不是殖民地或海外領土,官方身份是「英國皇家屬地」,和英國的淵源可追溯至10世紀諾曼第王朝同時統治英法時期。到了12世紀,法國將英國王室逐出歐陸大部份地區,但海峽群島除外,島嶼的主權繼續屬於英國王室,而沒有正式移交予英國政府。海峽群島總面積約200平方公里(約1/6個香港),人口16萬多,分為「澤西」(Bailiwick of Jersey)和「根西」(Bailiwick of Guernsey)兩個行政區。由於這些島嶼不正式屬於英國,自然也不是歐盟成員,島民手持的護照是「英國(海峽群島)護照」,除了少數「過去15年中從聯合王國領土移居至群島的英國人」,都無權參與脫歐公投。
英國公投脫歐後,島上官員對結果都沒有強烈反應。例如澤西對外事務官員David Walwyn表示:「無論公投結果如何,我們希望繼續保持與英國和歐盟的商品自由流動,一切照舊」;根西外務長官Jonathan Le Tocq更直言:「退歐對聯合王國造成的衝擊比對根西大得多」。這倒是事實:海峽群島與歐盟的關係,是英國入歐時分開議定的。根據英國1973年加入歐共體前的協議,海峽群島被要求另行與歐共體進行談判,被賦予「歐洲關稅區」成員身份,令其商品得以自由出入歐洲單一市場,島民也得以在歐共體水域捕魚。
英國脫歐後,海峽群島要和歐盟重新談判,一般相信不會和現在條款有太大不同。然而海峽群島是著名「避稅天堂」,其獨立稅務制度吸引了不少全球公司註冊,以逃避歐盟稅務監管,歐盟若是順道處理這問題,也是情理之中。為此,海峽群島官員未雨綢繆,已從兩方面「做工作」:一方面在布魯塞爾設立專門辦公室,游說歐盟官員,而對海峽群島外貿影響甚大的法國,曾將之納入逃稅黑名單,但今天態度已顯著改善,可見小島外交工作不可謂不成功。另一方面,海峽群島繼續保持與倫敦的友好關係,也指望倫敦未來與歐盟就脫歐條款談判時,多照顧群島利益。
可以
不過好多人反映國際銀行部要有生活或工作上需要先幫你開
你可以試試
expat買唔買到港/美股
我睇資料得fund, insurance同fx?
應該要有人開左先知,洗唔洗額外申請
佢電話會問啲咩?Thanks
想請教下
我而家用緊hsbc advance, 未夠料升premier
戶口有~750k
係咪俾$800申請費,基本上都批?
但又見人話非premier唔駛諗,其實姐係點
Thx
無野問,叫你填form
我上星期收到debit card, security key
今日都未有PIN
巴打收咗未?
收左, 3/10 有掛號卡
張美金debit要打電話上去activate. 打咗上去後個cs勁細聲,我都聽唔晒佢講乜

點樣check到張卡activate咗未? 用香港atm睇唔睇到balance?

同埋想問下香港atm改唔改到password 怕部機食咗張卡
activated cs 會同你講多次 ok your card is ready to use之類咁嘅說話

真係要check 咪打多次上去再 activate, 如果已經 activated 應該會話你知無需再做. 多數會轉第二個 cs

再唔係咪走落樓下 hsbc atm 試下用唔用到, 好似可以 check bal. 唔肯定, 因為我之前未入錢過去, 所以無試.

hk atm 改唔到 pin, 一定要 within uk, 說明書有講
想問有屋企人張premier credit card 計唔計有户口
應該算, premier credit card 只有 premier acc 先申請到
唔該你。
但附屬卡黎咋喎
咁無啦
有無巴打已經用緊 hsbc expat ebanking, 佢建議裝個叫 ibm trusteer rapport 嘅 software, 話會 secure d.

你地有無裝....thx
我無見到喎。電腦定手機版?
電腦
ok, so far 試左小小 ebanking, 係到share 下

1) global transfer 好快, 基本上係即時

2) 要 link-up hk acc, 記得要轉左 hk ebank 做 英文先, 如果唔係會 fail

3) 完來 expat expat 無支幣 currency, 因為我記得當初我係所有acc 都 tick 晒 open

問問題

想問下我見到有2個 GBP acc, GBP saver acc & GBP bank acc 請問有咩分別

放錢應該放去邊個 acc

需然已經 email 左 rm, 但有時差 & 唔會即覆, 所以想問下先
利伸員工
全港所有區派左差唔多一百人去總行幫手開海外戶口 員工證唔po了 因為個個前線都實知
昨天打去約開hsbc expert, 話一星期內至電約時間. 請問已經係premier. 係米可以online apply? 唔想晒時間等. 謝謝.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞