啱啱打去 HSBC Expat

1001 回覆
1613 Like 8 Dislike
你問返佢點解要HOLD起嘛
當初我係答分散風險
咪on9啦
今朝hsbc打來做checking,我答佢開戶來做投資,佢話冇呢個選擇,最後佢幫我揀咗分散資金,原來有呢個option

人地匯豐職員都心水清,知我地近排開戶都係走資
其實Expat 唔係ring fenced bank 姐係會點?
有無當地存款保障?
另外想問HSBC UK 有無當地存款保障?
Thanks
個零月前咋喎....而家咁嚴咩
建議巴打追po / 去 expat 網睇下啦

有其他巴打答過幾次啦.....
香港呢邊啲 RM 應該好唔想人開 Expat
走完資佢條數仲點跑
我追左幾個post都係唔明呢樣
我都係online搞。我估一係直接打去expat香港office約開戶,都會好相與過搵自己個RM
香港有資金流動自由,冇乜問題?
講 Park money outside PRC 好聽啲?
Hsbc uk 有存款保障,£85,000
expat 都唔洗咁驚,始終係匯豐
Sorry !!因為追左好多post都睇唔到
唔記得係邊個post睇到又話保左當地居民先

唔知係咪真
expat for 海外客
講投資就得
個別國家果 d (e.g. hsbc uk) 先要生活需要做原因
可以睇返政府網。個scheme 5年有100 million保障上限。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞