啱啱打去 HSBC Expat

1001 回覆
1613 Like 8 Dislike
大貓不了
BURN!!!!!!!!!!!!!!!!!
我估用特區護照都可以申請 expat
同一人就得
hsbc expat 唔使 bno 先申得
我上個禮拜有email
叫我補交翻特衰同三等蟻民證
因為本身只係交左bno
依家交左未有消息
我香港係advance
Expat係premier
都link up到
有無轉home country?
21開,琴晚收到welcome email
我係 HK Premier,請問有無人知係咪一定要 enable global view 先可以唔使喺 expat 放夠 50000 鎊?
我睇過EXPAT, UK, HK
研究過定期,
HK 不論係US/HK 定期都係高息D
第2係EXPAT
最低是UK
是嗎??

另外, 因為要放50000鎊而鎊真係超低息
香港又唔想放1M 只係係銀行
各位清有咩計的?
又或者D 鎊係會用黎做D咩投資?
搵你rm 幫你linkup啦
我唔係問緊點 link。
見大家成日問 expat 卡 check balance問題

咁我就認真試左次, 以下測試全部用 HSBC ATM 做

HSBC 港紙 ATM

gbp卡 (紫獅卡)

credit card acc (check 唔到)

current (check 到)

saving (check 唔到)

usd卡 (紅獅卡)

credit, current, saving (全部 check 唔到)

HSBC 外幣 ATM

2張卡都唔 support, 1插入去就話無法使用
我咁諗啦
你唔 link 左兩個戶口
咁 HK 同 expat 都應該當你兩個個體
咁兩邊都要滿足存款要求
但如果你 link up 左
兩邊就當你一個個體
就只需要其中一邊滿足到就 ok
但link左係咪無左expat個意義
expat 唔係可以直接申請既咩
好似唔使經香港 hsbc
唔係
link 左方便你轉錢
兩個戶口仍然係地區獨立
香港係管唔到你放喺 expat 既資產
一直以為要有HSBC hk先開到
你開完 expat
用 expat 個 prem 開香港 prem 再轉 5 萬鎊等值過去咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞