[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
改機呢樣嘢聽落有啲痴線
我最後都係入左隻int204 DDC, 只能夠講相逢恨晚 而家啲聲係.…. 碧波蕩漾 低頻洶湧 玲瓏浮凸 輕鬆水上飄 嘆為觀止 無盡深淵 玩物喪志...
其實都係搵人改
不過單邊線改兩邊線呢d改動係入侵性,就算返轉頭都有痕跡
同埋冇保養
貴價headphone我就唔敢玩呢d

另外,單邊線headphone換線好可能效果唔好,因為有機內線由插座連去headphone另一邊
除非你將機內線換做同接amp個條同一款線,否則左右兩邊會唔同聲
換機內線又係要拆開呢改
可唔可以講多小小
你而前用緊咩

諗起我依家用緊部垃圾qa730u 真係好失禮
搞到我都想換
qa730u 好差?
利申唔識DDC
啲人改機通常都輸多贏小
二手價值打七折就一定嘅,然後聲音通常都無預期咁好,始終焊點郁過黎而且你改果時用嘅接線又唔擔保夾果隻機
再加上要郁個殼嘅話個殼有裂紋就
唔係對部機有太大不滿就唔好郁佢啦
我當時買都係用黎link 無usb 嘅dac 同 notebook 做source. 其實Dac 再駁上去嘅Digital嘅器材不嬲我都無乜研究所以就一直用落去,但係慢慢用落又覺得佢佢幾百蚊嘅身價襯唔起成套system. 於是之前了解過雅典娜界面同hydra z. 而家見到int204 dsd-pcm conversion 又好似得意
用緊ifi idsd pro, 先係我覺得佢本身usb介面已經好不錯, 層次分明, 唯一缺點人聲 輕薄無力.. , 我另外有一隻u16 加c16 10m master clock人聲非常好, 層次分明, 缺點係空間感比ifi 差,聽到嘅信息量少,國剷調音係同老外有距離,int204信息量超多, 弱音加強, 平時唔覺 存在嘅樂器走曬出嚟 ,每粒聲都更活躍,ddc真係非常重要。
你啲comment 好毒
好毒
我部野年代久遠我唔多滿意佢個USB interface
搞到我都想買部ddc平玩
但驚冇咁好效果
有無配埋原廠隻牛?
啱啱洗完一筆忍下手先,先用住隻雞牛
聽日到

快到
等report
配埋牛先係完全體,快d買埋啦。
聽師兄咁講, 我check翻下啲耳牛嘅spec先

暫時有興趣又有得平衡嘅有呢幾款:
D7200 (耳機插口3.5mm TS, 可以用轉插);
T1 2nd (3.5mm TRS, 網上見人用原廠線改4 pin XLR再改平衡, 自己sesrch唔到cm 2 pin to 3.5mm TRS轉頭);
HD660s, HD700 (都有轉頭, 不過網上成日有人話難推得好);

ATH-A2000z, k872都係行單端, 未有budget買個靚枱機或者dac之前(得1k剩), 我諗都係ff下算
Weiss?
HD6系夾amp就煩d,HD700唔難夾

之前講錯咗,單端唔應該轉平衡
平衡轉單端係ok
想玩平衡都可以試下oppo pm3/1

搵到既話
間公司既audio 好似收左皮
係lor

都明佢係為左搵大錢,畢竟一萬個人都仲可能有十個傻仔買佢地既電話,但係影音真係sorry 一個都可能冇

但係佢都可以苟延殘喘下
其實oppo唔做碟機轉做dac都好過做電話
大家用緊咩dac
HD-DAC1
Airist R2R DAC
soekris dac1101
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞