[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
點為之全面?
我覺得T1.2算
點解咁講
易學難精個類
正如動鐵iem周街都係,自己diy 又得
但唔係個個做得好
買咗2星期已經想換amp了
硬係覺得而家嗰個好廢
同感
唔係話個amp唔好,只係一聽就知唔夠玩
冇問題,唔會好難推

幫人做偏音維修保養
耳機之王

中低頻係耳機最亮眼嘅地方,講量係類似007,但係速度非常快,好似抽擊咁,又有彈性,聽多陣真係高潮
音色方面佢同stax 有好大分別,人聲無stax (eg. omega ) 咁流暢細膩,但係密度同微動態好好,人聲飽滿唔同stax 嘅果種纖瘦(或者可以話係好好中氣)。音色好似咆哮咁,我好中意佢果種澎湃嘅感覺

聲場方面佢好特別,聲場闊度同高度好大但係聲場縱深就一般般,所以人聲會比較貼面,但係聽交響時整個畫面嘅規模真係好震撼。我自己唔係一個聽開交響嘅人,因為我覺得我手上嘅靜電耳機做唔到交響嘅果種動態,手上嘅動圈耳機又無靜電耳機嘅果種真實感。但係呢隻聽交響可以話係完美
聽女聲嘅話我比較喜歡stax, 但係古典,尤其係交響樂佢真係耳機中最好,如果現產耳機要見到佢車尾燈都真係有難度。

話說Sennheiser 出嘅耳機都好似係以古典音樂黎調音

有冇得救 本身thx-00 斷左螺絲唔見咗
而家睇緊新選擇考慮sony z7m2 / 再買thx-00中
budget 6k左右

之前試HE1對個低頻好有印象,不過唔識形容
而家就知道呢d係快而深,有氣勢
個感覺好特別

巴打用原裝amp推?
可能維修會平d,唔會千千聲
當然買新野同維修可以一齊做
d好gear仲出到聲唔想換

6k的話D7200啱唔啱?
Amiron Home又得,closed back的話鐵三角都有,不過我唔熟
當然我個人係HD700打手
我用soundcard推耳機olny 所以想搵啲易推嘅 你講嗰啲要搵日得閒出去試下先 我對一隻耳牛就係買呢一隻fostex 如果整要拎去邊度整?
連埋我上面個回覆睇 打漏咗呢句
本身都想試下hd700 但係屋企太嘈用openback 係玩自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞