[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
USD$3500
好似就出d90
d90用ak,唔用ess
t1 好唔好聲? 同hd800分別喺邊

比hd800s強調高頻
係,仲要係旗艦
有冇link? 有興趣
想知會唔會有兩千蚊內既頭罩式耳機推介。同價位比藍牙無線係咪音質會好好多?
係咪都要用amp?
同埋open end係咪會聽到耳筒外既聲?

好好享受下星期五
睇番最頭介紹,絕對係,二千蚊既耳牛已經係前旗艦級

直接macbook都得,但用amp會更好

K7xx, DT990 pro, HD6xx, HD58x, M50x等等
藍牙無線耳筒本身未必差,駁返線的話
用藍牙駁就好極有限
降燥mode on聽歌就不了

用amp首先睇你個source夠唔夠力推
要盡volume先夠大聲的話好明顯就唔夠力
然後先睇個source直出headphone質素夠唔夠好

open end係會聽到耳筒外既聲
好處係唔焗聲
未買過耳牛

想問下大家, 一直剩係用開耳機(Faudio Major)+DAP(Ibasso dx200 + amp8), 想用8k以內聽耳牛. 大家有冇咩推介? 同埋係咪一定要買DAC?

本身諗住用現有DAP推耳牛, 因為覺得推力ok, 但係見到好多人好似都用DAC/枱機. 仲要DAP行4.4mm頭, 係咪又要買條線改頭? 好多問題sor
感謝樓主同上面位巴打回答

上網睇番依家2000樓下推介隻隻都讚到好勁 唔係好知點揀
如果主聽人聲 流行曲 > 純音樂、古典 >>> 好少著重bass有冇咩牌子推介

我見macbook pro上網D人話推力好似幾好。咁我買住耳機先唔買amp住

同埋open end果D咪完全無隔音效果
係咪因為本身都唔expect你會響嘈既環境下聽歌/響隔音環境下做歌先用
雖然我屋企一般唔會話好嘈,但話唔隔音既話都怕會影響聽歌

另外想知香港有冇咩地方可以試番D舊旗艦級耳機?
用amp首先睇你個source夠唔夠力推
要盡volume先夠大聲的話好明顯就唔夠力
然後先睇個source直出headphone質素夠唔夠好

數據上amp8都係夠力推普遍headphone
平版就唔知

要唔要dac就好睇你想點玩
你如過想組個dasktop system,買部枱dac係遲早問題(你玩個價位已經唔係大眾化入門級)
差在係一體機定分開dac同amp玩
如果你想組個transportable system,有唔少protable dac可以揀,不過我覺得咁玩浪費咗部player,用電話都得啦
如果你想組portable或者用手上資源試下headphone,dac可以唔諗

冇試過amp8,所以唔知咩聲
有d想試amp9
亦冇試過Faudio Major

8k買headphone好易有錢淨,d舊旗艦好多都係5k以下,例如HD6xx,D7200
就算係3千左右HD700都好聲過成萬蚊iem(可能吹得有d大,不過對7k左右iem應該唔係問題)
可以參考下post頭個d,歡迎揀d有興趣出黎問,實有巴打講到
主要都係睇你同咩廠夾

有d主打勁易推,好似Denon個d全部32 ohm 過100dB靈敏度,手機推都夠聲

平衡唔平衡其實唔洗太在意
我一向都玩單端
換線、改頭個d慢慢黎
ear pad好值得玩,抵過換線
唔係貴而分別明顯(戴得舒服d都係一個分別)
耳牛水分少好多 幾百蚊shp9500已經幾好聲
人聲黎講都有唔同方向
HD6系曖厚、鐵三角女毒(雖然唔係款款都毒)
Denon都係厚聲向
AKG同beyer又係唔同

古典要音場大的話,AKG 會大過senn記,beyer唔記得
幾個牌子係細節同高頻處理都唔同,例如beyer高頻明亮過senn記,視乎個人口味

作為senn記fans,我一定推HD6xx
結論:最實際係出去試機

大鋪頭應該有大部份舊旗艦可以試,例如DMA (MK), 金聲(金雞店), 熊仔

open back個D係完全無隔音效果(雖然環境聲都會細咗dd)
太大聲的話其他人係可以同你一齊聽歌
我係office都用open back,目前冇同事投訴我聽歌嘈到佢地
當然用open back係黨鐵聽歌,除咗損害聽力之外冇好結果
其實仲有semi open,beyer同fostex都有出,隔音唔及closed back不過好過open back好多,又冇closed back咁焗聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞