[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
依D價位,好難要音質特別好架啦,後制補救,人聲要de ESS 下。
你都係用黎錄淫蕩聲多?😂
副業黎o者,都唔夠錢交租
剛剛又加租,公司拍檔又屌鳩我專業音響無錢賺
so sad
硬係覺得淘寶嗰個唔值五千銀
根本就係照抄人哋美國嗰個
改良咗少少野就話好過人 其實係唔係都唔知

差過支ssh6 自己真係接受唔到

買對軟耳仔返嚟睇下點先再算
我見都係錄人聲多
錄樂器其實raw track 都係唔好聲架啦
youtube 太多教學,個人頭shape都重要,因為個HRTF。
耳模耳道係影響frequency response
有野震,係幾個原因:
1. 共鳴
2. 量太多 (因為間房)
3. 量多 (本身套戲條track 就係低頻量多要你震)
4. 間房無野吸低頻,decay 太慢
5. 地板裝修佬無整好
6. 該物件沒上緊

一般好的studio係唔應該有野震

有野震同低頻向心口boom,係兩樣野。

studio要的是後者。

座地speaker 同底地sub woofer 多數都會搞到周圍震,然後你樓下又會上黎投訴架啦,XDD
For your reference
https://www.youtube.com/watch?v=E-G77-VZWcw

still sounds like crap
你個sub gain -6db 唔係調對LS50
係LS50 外接subwoofer 時signal -6db啊
我表示完全睇唔明

welcome
巴打有冇玩開?
插出來其實冇意思
又食唔到輪廓 耳道
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/introducing-the-randy-headphone-measurement-system.6973/

之前買minidsp 之前frd 介紹呢款,不過最後因為覺得唔啱用,minidsp check 耳機sensitivity 已經夠

呢個錄唔錄到ASMR?
有話唔得
只不過聽完youtube demo 覺得音質好差
爆咪爆得好緊要
https://youtu.be/-TiE58l3Krg
我意思係條link 入面果款做唔做到ASMR,佢成個假頭做得好好但係個mic 好似有啲雞,可唔可以換?

minidsp 真係玩具黎ASMR 音色應該好立體同潤
放完bass trap啱啱好無位放speaker,咁就順便拎返出廳,perfect。
大家都係努力賺錢俾業主

我諗發簡單d,放個細櫃,多d格數就當bass trap
usb 有咩問題?定冇啱好聲?
你mac機點用wifi?
同埋usb有冇用asio?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞