[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
200 to 300hz 影響snare 多D
AS16其實唔算吉。IEM frequency response 同headphone 睇法唔同。
只不過係一般IEM 都出唔足10khz 樓上

都要睇整體tonal balance
自己去試啦,tonal balance 最緊要,但無人理。
做野又係,聽歌都係。
道理好簡單,仲會駛少好多錢
唔cal的話hd600, hd650, r70x, LCD-2 OLD pre razor

當然要再好的話,只好是cal左的HD800, HD800S, Elear, Clear, Utopia 等
直接用sonarworks average profile就得架啦,佢會同一款headphone 量多隻去得出average profile。

再好D就要寄隻headphone 去sonarworks 度做獨立較正。

我就用average profile,因為要嚴格的話我係用speaker的。

或者用minidap 個人頭自己量度,再出一個EQ filter

利申:sonarworks 香港代理,不過剩headphone edition我無賣,因為都係digital download. 有trial,自己download 黎玩下。
仲等緊hd6xx 有排ship sad...

上次唔係話ship咗咩?
Ship咗 依家仲係美國內陸果程 仲未飛去香港係我心急姐

其實大家通常去邊度試啲高階野,周圍都好似冇咩demo 咁

dma,金聲,熊仔
大路高階野應該唔難揾,不過會收埋d或唔起眼地方,問下多數有
聽講佢啲QC麻麻哋
香港有冇demo試?

Thanks
旺角DMA個場試隔音抗噪一流
800s攞咩amp推好?
萊曼穩穩陣陣
aaa 789亦好
講夾聲其實soekris dac1101我自己鐘意
PS audio sprout都唔差

luxman我自己想認真試下
Keces s3夾hd800唔錯,唔知夾hd800s如何
仲有唔少得adi-2 dac
DMA
focal 要賭命,XDD

不過試吓無妨嘅
調返轉789 夾咩dac 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞