[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Thanks多次

一有時間就去mk試下hd660先. 另外再research咗下幾款貴少少(around 6k), 好似評價幾好嘅headphone, 唔知師兄有咩意見 (方便去試嗰陣比較啲款)?
1. Denon D7200 ($6790)
2. ATH A2000Z ($6050)
3. Focal Elear (有折, $5888)

如果有其他headphone建議, 麻煩話埋俾我呢啲新手知
比多兩個你:HD700, D5200
T1 2nd gen應該要加amp
Focal我只係識stellia

等我身先士卒

支持做實事
有冇link?
https://hifi-express.com/products/smsl-sp200-thx-aaa-888-headphone-amp

discount code打”mandycode”減五蚊美金

官網都未有
無,KG機點會有味。要膽味應該試新出果部純膽擴
就算stax都無咩味

原管係俄制大盾,慢同濛
有冇地址or名?

另外想問如果玩平衡(用4.4mm dap), 有冇建議咩方法? 見到dma賣2 pin去3.5mm嘅轉插, 可以用翻手上條平衡線. 定應該買條耳牛專用平衡線?
https://youtu.be/TyRZFD8yv8Q
Stax youtube channel
headphone唔係隻隻都可換線
就算換得線,個接頭都唔同而且標淮唔統一
就算係senn記個2 pin都唔係 cm 2 pin

兩個方向玩,一係買3.5/6.3 to 4.4轉插, 一係揀headphone個時搵下有冇得換平衡線,有需要的話可能要買個xlr to 4.44.4轉插

買定6.3 to 4.4轉插冇死
比多兩個你:HD700, D5200
T1 2nd gen應該要加amp
Focal我只係識stellia
有冇地址or名?

另外想問如果玩平衡(用4.4mm dap), 有冇建議咩方法? 見到dma賣2 pin去3.5mm嘅轉插, 可以用翻手上條平衡線. 定應該買條耳牛專用平衡線?
headphone唔係隻隻都可換線
就算換得線,個接頭都唔同而且標淮唔統一

兩個方向玩,一係買3.5/6.3 to 4.4轉插, 一係揀headphone個時搵下有冇得換平衡線,有需要的話可能要買個xlr to 4.4轉插

買定6.3 to 4.4轉插冇死
係 都係得佢個facebook 先有講
好似忽然醒起,拍下大脾話

Yes. Now

成個感覺好似落街買餸,今日返左隻新野

見你冇講K872

定係宜家d 人唔買AKG啦

利申:真心無掂好耐
唔熟價,成日形住K872賣8k
咁即興
其實係出咗定pre order?
唔同style
Sor, 我諗我表達得麻麻

係有個將去耳機嘅2-pin插頭變做去耳牛嘅3.5mm插頭. 佢寫就話係for headphone, 但唔知會唔會有失真呢啲
Thx ching

只係我偏心6系多d
K872好似好正, 但啲人又話難換平衡同難直推
有人講有,我聽唔出
不過轉插線就有分別
但都係同一樣野,就算換得線,個接頭都唔同而且標淮唔統一
HD6系, HD700, HD8系入耳筒個頭都唔同
就算係3.5頭,有d headphone用3.5 TRS入headphone,有d用3.5 TS
所以好視乎買咩headphone,
想換線的話買之前一定要睇清楚,唔係for headphone就一定啱用
你本身有2 pin線想重用就要改頭或者搵轉頭

搵轉頭又未必好難,就咁google 「cm 2 pin to hd600」都好易搵到d啱用野
例如
https://www.headphone.com.hk/product/dtr-mmcx-cm-2pin-%E4%B9%B8-hd650-2-pin%E5%85%AC-%E6%8F%92%E9%87%9D%E5%BE%AE%E5%9E%8B%E8%BD%89%E6%8E%A5%E5%99%A8-%E6%AF%8F%E5%B0%8D/
https://www.headphone.com.hk/product-category/accessories/adapter/
真係冇就唯有搵人做

有d廠出埋平衡線,有機會另外買
headphone平衡線駁機個邊主要用 4 pin xlr,而家多咗4.4
所以如果條線用4 pin xlr,你要買個 4 pin xlr to 4.4轉頭
k7xx, k8系都用緊3pin mini xlr入headphone,即係單端
要玩平衡就要改機,改做左右邊各一條線

K872有d似stax聲,係唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞