[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係,用asio就唔會比system做resampling
built-in resampling係差
缺點重有啲中文歌嘅名
moov desktop 做到無損啦咩?
唔識mac
you may want this:
https://audirvana.com/windows/

利申機唔係我嘅

感覺同L5000 都似,不過佢感情要豐富啲,L5000聲我覺得幾薄,無乜低頻

聽左一個鐘到,L3k整體感覺好expressive, 熱情,有啲似老歌德。中頻帶磁性,聽啲廣東歌男歌手完全feel 到果種獨特嘅中頻,喉嚨嘅桑音,高頻位亦都係亮麗嘅地方,通透但無刻意營造嘅感覺。而且L3K雖然係封閉碗但係聲場,分離度都到開放式水平。低頻方面量合適但潛得深。

整體黎講音質好唔錯,似CD3000升級版,係我聽過數一數二好嘅封閉。我得adi2 dac 推所以唔多唔小限制左佢,如果配膽amp 我諗效果好唔少,而家咁試我覺得晒左。但係即使呢部機屬於我佢都唔會係主力機因為我覺得佢中頻欠厚度唔平衡,聽唔慣。
張電腦枱好細淨係返到大概creative T40 咁上下大細嘅 當然個闊度可以再調整 但都係多少少
想換過個喇叭仔
暫時睇中左
iloud micro monitor
iloud MTM音質好似好好多

有冇其他選擇咁上下大細嘅喇叭仔
你搞到我想plan買部膽機比HD800s
巴打個名
creative T40
我第一對自己錢買喇叭就係佢
份amp壞咗之後比我改做passive,而家放office做公家機
之後用audio engine a2,而家用EVE SC203
全部都係闊T40小小
SC203有ATM高音,又有passive radiator
低音黎講目前未聽過同價同size有質素過佢
不過見過人講genelec 低音仲好
香港要買幾錢?
氣動式高音會唔會唔襟聽?
之前去鋪頭試adam 好飄下
HEDD 最細得5 inch,雖然都好細隻,但都大隻過SC203
定價6k
adam未有機會仔細試
我其實唔識咩係飄
唔清楚壽命,不過週未打機連續5、6個鐘都冇問題
用咗兩年

可以上去代理慢慢試,分銷商鋪頭好難試得仔細
銀聲貿易公司代理
好多人用blue yeti 錄
想問下有冇巴打有rme adi-2 dac , 佢個1/4搞唔搞得掂 hd650,因為而家係外國唔想買amp或者遲少少入THX AAA™ 789,重有linear power supply 係咪真係有用(我指ac轉dc in),鬼佬就話原廠就ok但亞洲人就話個底噪音會少咗,btw定係要夾埋濾波拖板先有用, hifi太L多玄學成份唔想俾錢落d snake oil度.
我班fd絕大部分無用濾波拖板
大陸直頭講到核電硬d,柴電柔和d
吓...痴線啊
sennheiser新果隻momentum wireless 3 見街未
邊度有得試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞