[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
airist r2r朋友
好想放棄呢部野

第一首人聲有distortion

腦補返支mic唔係直對單元影響,照呢個demo咁睇好似唔錯
音場同分析力如何?

有錢都係升耳牛先,不過買完對uerr冇耐,仲食緊樹皮
有個frd想搵部二手平平地嘅onix dac25b,巴打們知唔知有咩網易有人放啲舊機, 我淨係知dcfever review33
出左?
淨係知支Mic dB上限值唔高
好容易拆聲 齒音會比戴上去聽多咗

有問過佢點解唔做下面嗰個形狀
佢話啲低頻會消失得好快
帶得啱嘅話會覺得低頻包圍感好重嘅感覺
遠少少就會覺得似普通動圈咁上下
分析力唔想多講因為自己手上冇試過一隻比我隻入耳式好 始終耳罩式有距離衰減問題DS 14T^3

音場都唔會高因為低頻都幾多
分析力咪普通3~$4000嗰啲動圈囉
本身首歌有嘅嘢都有 但唔會話分離度高到會特別突顯所有音樂細節

都係屬於飽滿過一類
下個月
悶呀 我都唔會用嚟聽歌
正係用zoom h6先用黎監聽
手上十幾隻IEM
呢一隻聆聽效果最似肉耳去聽
呢隻野少咗好多高音
唔係太適合做mixing
我反而覺得uerr啱長時間聽歌,音色夠自然,撘車長聽直頭可以聽到瞓完一覺起身對耳都唔攰

反而屋企聽返hd6xx就覺得悶,偏偏佢戴得最舒服,argon就重,k701太激
hd6xx唔覺唔覺會夾頭
戴慣咗就唔覺

反而郁動嗰陣夠夾唔會郎郎吓,又輕身
我反而係嫌棄佢聲音太悶 唔想聽咁耐

耳罩嘅話長期戴都係比較鍾意半開放式
然後個耳罩係棺材型狀
自己都用緊6xx 我頭圍偏大 但都叫戴得舒服
悶聲睇reddit 有d鬼佬都話覺得悶
而我未玩過其他耳牛評價唔到
到手第一次聽果時無話有種wow既感覺 但聽起上黎比如rock soul classical 都有種好順好smooth既感覺
facebook, yahoo jp 拍賣, ebay?
漫步者其實係香港平過大陸

好多品牌一變國際品牌係更值錢
棺材型狀姐係點
lambda型?
淘寶家下咩都貴, 全部都統一價錢, 除非你搵到阿里巴巴批發果d, 價錢會係淘寶6折唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞