[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
巴打們,可參考

https://ifi-audio.com/products/iematch/

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-ifi-ear-buddy-and-iematch.4707/

原理好簡單,隻IEM 或 headphone 低阻抗,高靈敏度(low ohm, high sensitivity),咁你隻 amp用好少推力,咁THD+N 就會高。或者用手機或DAP digital volume 調細聲調太多,都會影響到 Dynamic range。

加左隻 iematch,咁用的amp推力多左,THD+N 自然低,咁就少左底燥,乾淨D,背景黑D (請自行加入形容詞)

你睇ASR上面張圖,33ohm load,條curve 左邊(推力小時)高過右邊(推力大時)。
即係令到隻iem唔好推過頭
low output impedance for damping factor

= 控制力 (依part 有人話有,有人話無,無定案

=amp output impedance 越低,對frequency response 影響越少 (視乎隻headphone 抗阻多少)
fun巴,唔明你講乜 推過頭?

睇黎我要買條比MX980用

from ASR forum

睇RME ADI2 DAC 個amp output 會易明D
應該細ohm數大耳,如audeze 同focal 都適用
不過分別無咁明顯
等緊hd6xx送黎 好期待
之前聽過同事講話DAP 音量超過60% 失真程度就會直線上升
有冇咁嘅講法?
鳩up 😂,唔係咁計的
如果係咁,可能player設計差,又可能唔夾耳機under damp

當signal level高到過咗輸出電路transistor個linear region,output 波型就會有clipping或變型,成為失真

當耳機阻抗細過player輸出阻抗,就會出現under damp,震膜要停個時停唔到,結果會令聲波失真
常見d可以係player輸出阻抗唔夠細,夾耳機個時damping factor唔夠大,都會有小小失真
校大聲d應該會明顯d

damping factor = 耳機阻抗 / 機器輸出阻抗
damping factor 1 係critical damp, < 1 係 under damp

希望我d電子知識冇記錯
佢個朋友都唔係講緊output impedance 同 damping factor
順講DAP 輸出/音量過 60%就會失真程度直線上升

唔係唔會,除非隻amp clip 得早囉
但好少見
給一眾只追求價錢的巴打,小心中伏
倒子如下:
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-ps-audio-perfectwave-directstream-dac.9100/

6000USD 的DAC仲差過電話直出
識睇一定係睇comment

睇咗幾頁,好好睇
多謝巴打,我又慳咗錢
nijibigboss巴打講咗我答唔中個問題

講linearity同damping factor你肯定有學
係d入門course一定會教,不過都係唔知有幾重要
通常professor都係講一兩句輕輕帶過,然後係冇現實應用之下係唔明,最後忘記曬
而且professor多數覺得audio太低層次,更加唔會講係audio上應用

教amplifier circuit個時我學唔明,因為同實際使用分離咗,d野connect唔到
反而認真玩headfi之後諗返d野好似明多咗
我都係自學,上網加睇書,華文headfi盡量少睇為秒。
書都係o個兩本,講過好多次
網就有
nwavguy
audio science review
gearslutz
等等

我玩的路程先後如下:
headphone,passive speaker, active speaker + passive speaker + amp, DSP (Room correction, upsanpling 等), room acoustics,最後先玩IEM (家陣)

搞搞下就學埋mastering 同 mixing, 其實mastering 同一個好專業,好客觀的hifi撚無乜分別。

阿sir 教書多數都無教好應用架啦!
睇左幾日,damping factor其實有不同系統重要性都不同 (控制frequency response)

最大分別到最細分別如下:
multi BA IEM > Headphone > speaker

speaker 同amp其實唔夠damping frequency response 分別好細,未必聽得出

headphone 就主要低頻唔同,差0 to 3db左右

IEM就可以差10db,視乎條impedance curve.

有人話damping factor 影響快慢,控制個driver 爽唔爽,依點無定論,亦唔見有人 measure 到。

自從有ASR forum後,大陸廠真係超英趕美,班鬼佬hifi廠真係食屎。

君不見matrix audio 已在榜首,班鬼佬都好欣賞,唔會因為係大陸廠就話乜乜77

華人圈就……見你用大陸廠牌,就覺得你唔識野,我就只會微笑一下。

不過我pro audio 做野都係外國廠牌野,pro audio野比較下路,但一樣有賣好貴但又垃圾的產品。
耳聽爲實,好聽就得啦

前幾頁先有人話好撚正
我對PS audio好有期望,因為用Sprout好開心
不過睇完ASR review之後,我覺得好矛盾
一方面知道數據唔係絕對,另一方面數據咁差令我覺得部機唔robust
當ASR講部機得10bit resolution而且低頻大noise,我覺得有部機呃錢
話曬讀過下ee,理性上接受唔到自己買部機數據咁差
雖然未試聽過
咁大間公司,見到result咁差都照出。
你都知間野呃錢搵水魚啦,手作坊咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞