[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有無得試?
之前dma/ect有,而家唔知,要再問吓
z1r係之前個人耳機展定唔記得叫咩,記得有set幾好聽,不過sony官方set就不了
到左2019 年竟然仲有人記得4070 呢隻野
4070 好野黎,音色係傳統嘅監聽聲但又keep 到一啲靜電嘅特點。不過一萬頭有啲啲貴除非你對封閉真係有需求,不過限量嘅野唔會點跌價所以唔怕入。壞左又唔驚因為入面都係用lanbda 單元

R10 係有錢人玩具黎,攞黎影相,收藏用。好聲佢真係好聲,動圈之王,但係你遇到嘅r10大部分都有狀態問題,earpad 又核突,入面啲綿又碎晒。除非你去搵人打理下如果唔係音質肯定會有折損。同埋老左嘅動圈單元用耐左又可能會有破音雜音斷線。如果真係諗住一步到位但係買左隻問題機都真係想跳樓都似。有錢嘅話承受得起風險就無所謂

hiend 又封閉嘅我諗到L3k,好聲靚仔保值,25k hkd 左右,L5k 都無佢好聲。再唔係就stellia, 再唔係就Z1R , 不過用自己amp 試,唔用電磁爐睇下會唔會改觀
一間四十幾年既耳機廠,用上自家最top既技術做既當家旗艦仲差過自己15年前既耳機

仲要自家既adx5000幾好評,質素有番咁上下
黎緊仲有無耳機展唔通等成年
其實Z1R真係唔差。就好似900都係旗艦級,但無人理
th900 明明之前都好多人理呀
只不過而家又有其他牌子出咗啲貴野,所以目光又分散咗姐
雖然th900我覺得聽過嘅setup都硬係差少少
v shape咗啲,中高頻尖咗啲,有啲打唔開之類

耳機展好似都keep住有,不過論整體場地setup嘅多樣性可能都係無個人耳機展咁多?
新手一問,ching有冇推介既amp or dac-amp 推HD600/650 ? 偏向暖聲,budget 10k內...
11月九展有
aune 系如 s7 pro
Soekris 系如dac1101
再唔係又大萊曼
目前我覺得dac1101最夾,充份表達到HD600個厚暖
膽機唔識
乜都唔得仲有adi-2 dac可以慢慢玩eq
之前買左對Meze Empyrean, 再買左Bryston BHA-1 推佢,力水都夠,但硬係聽落無咩feel, 想請較下大家,有無 膽 headphone amp 推介。 好似Woo audio W22 之類,有balance in/out ?

上網睇落好似選擇唔多

關唔關earpad事?
兩款earpad都有用,不過想試下膽機係咪分別咁大
師兄們好
最近電腦speaker 壞咗所以想試吓耳牛
如果日常netflix 打吓機 筆直2000內有咩好選擇
唔該大家
hd58x, hd6xx, k7xx等等

依部有粒tube仔好似幾好玩
一路用緊aune s6, 早排訂左drop thx 789 好期待
有粒tube既表明9成唔洗買
d聲會柒到都母都唔認得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞