[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我都有Tidal呀
MQA 不是無損,佢俾個96/24有損你,其實好撚反智
佢自己又唔出個Remote app,勁 on9

佢又話硬解好過軟解,唔知係咩玩法……你估家陣玩緊 4k/8k 軟解vs硬解咩………MQA 軟解粒CPU 用2%都唔知有無
巴打,無third party measurement 睇的話,貴機我係唔會買的
你見鬼佬hifi 廠賣幾萬D機,點解可以咁差?我覺得跟本就特登,搞到你覺得唔同聲就等於好左!
TotalDAC also measured like crap
Tidal 又話硬解先做到192
咁點解軟解做唔到192?
因為要你買機囉
我部DAC冇MQA 硬解support,試過同一隻喺Tidal有MQA嘅歌揀HiFi (16/44.1 lossless) 會好聲過揀Master (Tidal 個程式會以24/96 輸出)
我唔玩streaming
唔好意思
細細聲話你知
你streaming 聽緊的file 之前經過唔知幾多次SRC架啦,大部份都係軟件做的
呢個資料來源係邊?
tidal 軟解都出到96/24架。
DSD 軟解唔識set就實差過硬解
但你聽緊的DSD/SACD 個source 9成都係PCM黎。

依D全部都係hifi界騙錢技巧,你要信的話我幫你唔到。

利申:mastering enginneer,我每次出final master 都會做唔同files for 唔同用途,但唱片公司用邊個file upload,或中間平台收咩file都有限制。
例如itunes/apple music 最好upload 96/24
YouTube 就 44.1 or 48/24
Spotify 唔收88.2同96,一般label都係upload 44.1/16

仲有中介平台(即係唱片公司upload一個file,佢就幫你distribute 去唔同平台),多數只收44.1/48 16 or 24

但唱片公司唔理的話,可能就咁upload 44.1/16就算

offline 用的file 和for streaming upload都唔同,dbTP要唔同,因為要預平台做SRC,每做一次SRC dbTP就會越黎越接近 0,或者clip。
我囉,XDDD
其實做得mastering 應該都要,自己mix自己master o個D就可能亂黎。

行左幾多次SRC視乎你play緊咩file,用咩平台,mastering enginner 出咩file,唱片公司upload咩file
或者調返轉咁睇,一間唱片公司upload 96/24 wav 去 Tidal,Tidal 都係用軟件將 96/24 wav 轉去 96/24 lossy MQA架啦。
我就唔信TIdal 有dedicated hardware 硬件咁轉做MQA,其實都係digital conversion,硬件唔會有乜特別好處,咁點解一定要用硬解呢?
有冇得叫Dr. 整返個type 04
05 都係太大
好細架啦。
無聽佢講過會出 type 03/04
呢d先係野

USD $10,250
BENCHMARK DAC3 HGC 同adi-2 dac比聲底有咩唔同?
分別不大
rme 有得轉filter,聲底可以變下
DAC3 overpriced 啦

利申:有兩部DAC1 用緊
都係overpriced 架啦
未聽過,唔知係唔係over price
最少似樣d
灣仔letGo好似有
代理都會有吧
灣仔letGo試過
我都未試你o個隻,XDD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞