[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想收部Graham Slee Solo UL 推HD600
但唔知換乜好
諗淨係買amp定買部一體
想知有埋dac係咪真係差好遠?
會mark低放假再出去試下
我本身聽歌好撚雜食 但係想要番啲中低頻 睇review應該會試d7200/z7m2先再鐵三角
edm/rap/hip-hop/j-pop/rock都有
thx-00 drop.com野,有機會要ship去fostex搞
當然你可問下d本地師傅,例如小修小寶

D7200肯定最易推,其次HD700,最後Amiron Home
土地問題,首先要upgrade間屋
我冇自己房
有埋dac係咪真係差好遠?
呢個好難有結論,唔係好多機有得揀要唔要dac,所以好難直接比較
有一派講一體機因為amp同dac共用電源,會互相污染,所以唔夠好
我會諗如果呢個影響真係咁嚴重,其實市面上所有dap都可以收皮,所以我唔太信呢派

我覺得一體定係分開首先係睇地方,然後睇你想點玩
土地問題係冇得贏,放唔到就乜都唔洗諗
分開玩就彈性大,亦可能抵玩d,而煩惱會多d
我個理論係,一體機整體效果好,不過獨立每一part睇就未必最好
成本所限,除非產品定價貴,否則一定有野妥協,可能係amp,可能係dac個part
同埋好睇個廠強項係邊part,有d廠做開analog可能dac個part冇咁強(包括driver)
最後可能7成成本係amp,3成係dac,而你用返相應價錢分開買可能搵到更加好嘅機
當然前題你要有得分開一體機之同dac同amp兩part同其他機比較先可以評估到部一體機有咩能耐

相對地,分開玩又會有夾機同過機線等等煩惱
一體機好處就係你買到個整體效果,唔洗煩夾機
當然你可以先買部一體機玩住,之後再買部amp 用一體機line out,咁就會知你部一體機amp個part有幾好,跟住就會諗換dac(好似我而家處境),最終達致分開玩
所以最後睇你想點玩
呢個方法應該最抵玩
雖然我主張入門從簡
其實我都係唔想煩夾機嗰啲先諗買一體
好似好勁咁
係淘寶搵大萊曼好多時會見到solo
我mark咗幾部一體機,未有機會試
keces s3 (係show聽過下夾HD800,唔錯)
dac1541
Luxman DA-250
adi-2 dac(得呢部試過,ok)

其實我想搵純dac多d
推部dac1101比你,目前我試過夾HD600夾得最好
頂住先可以諗下dac1101,比較平
自己DIY算啦,睇佢d料一d都唔值個價。
淘寶應該係高仿
Lehmann都唔多見2手..
Lehmann淘寶都有正版linear賣, 4千頭
翻版野就自己諗,唔鼓勵人用老翻
竟然係咁
真呀 聽到唔想聽了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞