[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
用緊Android, USB-C直出
Iphone 都得,但要加野
我覺得t8000勝在泛用,推乜都得
bhse唔敢投資,一來貴,二來太多膽,每年都要換,成本幾高
009係好,不過009s個bass多d,又想一步到位

以前覺得hd800係end game,而家l300 limited同hd800s拍埋一齊會覺得l300 limited討好d又易玩,009s成為end game

我諗唔多人當he1係end game掛
有咁多錢用係其他地方好過

hd800s呢啲慢慢玩,會隨住我套機成長
未有時間好好整理下,好想同l300 limited詳細比較下

hd800s好易指出我系統有咩要改善,kgsshv+l300 limited好易令我投入聽歌

所以開咗靜電坑之後hd800s個定位變成一對方便聽診器多過認真聽歌用,取代咗hd700
hd700而家成為一對用黎玩嘅headphone
不了,等3080或amd 新野
而家用1080玩gear 5 1080p開ultra仲頂到下
Intel冇大改進令我想轉隊

等我做好d正經野會先買部正版linear
感覺hd-dac1而家係成套機最需要換個樣
咁我更加要等多年睇下會唔會有新野
我都想搵條jer仔駁電話方便睇片
唔駛$300,又DAC又AMP
都叫合格
玩多幾日試真D先
暫時粒 MU2s最大問題係:
1. 個 USB Type C 頭太大,手機套會頂住
2. 用low impedance high sensitvity IEM的話
視乎你用邊個app play,停歌後幾秒會有少少爆聲 (pop)
應該係佢自動off 入面組Amp 省電
用大耳的話,o個下爆聲就唔多覺
https://www.youtube.com/watch?v=5qzGbmCADjE&t=0s
之前講過Speaker與前牆距離,可以睇片易明D
邊隻係end game睇你取向。
講動態,低頻既,009s都唔係end game。
講classic ,800算end game。

要一步到位就過隔離買樹王啦,耳牛市場成熟,都自成一格。
點解T8K係泛用?bhse要每年換膽
之前係headfi有個post講HD800 vs 009,得幾個人全都要
睇黎我都係走唔甩

T8000推典型靜電得,推d奇怪野好似SR003 mk2同KS-H4又得,所以我覺得泛用
之前係show試又唔覺得佢integrate amp真係咁差
不過佢可以做純後級會好好玩,可惜我有排未有錢到可以買部4萬蚊後級
一部direct stream dac已經貴到攞我命咁

膽我真係唔識,知道每支膽有最佳使用時數
有人教經常用的話最好每年換一次膽

樹王不了,我有KSE1200做end game

end game只係我比個目標自己停upgrade headphone
之後仲有好長嘅路
通常玩好呢d end game有排花心機
HEEDphone係咪delay
今年唔會有?
音響嘢,沒有最好/最貴,只有更好/更貴,唔諗住有end game 依回事,喺自己能力負擔得起嘅範圍內揀自己覺得最啱聽嘅器材,咁會玩得更開心
官網仲係寫late Q3

所以都係,睇定D先

又做白老鼠
支持做實事
依舊野可能可以拉近IEM 同大耳的距離
改阻抗?
唔係一段抗阻棒,佢係降DB,然後output impedance 可保持接近1ohm

抗阻棒會影響frequency response
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞