[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

k240都已經唔錯
多謝師兄詳盡解釋!

最主要諗換平衡線嘅原因係個amp8得4.4mm頭, amp1個3.5mm頭就

之前喺個視聽展(好似係)試過hifiman arya(得佢未俾人試), 聲係正, 但係完全聽到隔離試另一款耳罩嘅聲 另外唔知係咪因為佢駁落r2r2000, 某啲音好似少少拆咁

講翻自己偏好先, 雜食開, 有acg(e.g. 石川智晶, Aimer, Amazarashi), 有rock/metal (e.g. Avenged Sevenfold, Architects), 再加少少old啲嘅流行曲(容祖兒, 陳突迅). 近排有啲想入古典坑.

請問各位師兄有冇建議邊隻耳罩? 冇話唔可以咩款, 不過prefer售後服務好啲嘅. 同埋有冇話邊到買會平啲? 未grad

同埋搭車/做嘢呢啲係咪一定會嘈到人? 如果係都ok, 最緊要音質好 最多較細聲啲
open back基本上完全唔隔音
我屋企人睇電視打機都嘈到我頂唔順要轉Closed back
同埋聽耐左你會發現Bass真係好重要千其唔好以為bass唔重要唔著重
打手兄 我記得你有對58x 你有無換對ear pad
本身對ear pad都叫舒服 但都幾索汗有無d戴得爽d又舒服
音響展d環境係極端d
唔少人聽覺嚴重退化/受損,所以唔好太介意聽到隔離試機
有次我係senn記檔試HD800s,聽到右邊有d怪聲
以為壞機除低都仲聽到個d聲,望下右邊先見有人試緊機
我同佢隔成米
所以唔一定係open back本身會影響到人,可能係聽得太大聽
做嘢未必會影響到人,搭車就無謂聽open back,車嘈,開大聲d,人又坐得密,好易聽到

你個喜好同我差唔多(我冇聽metal),我唔洗太重bass,senn記夾我
要音場好大的話,AKG啱
鐵三角唔係款款人聲女毒,要慢慢試
beyerdynamic 770, 880, 990取向都有d唔同,要慢慢試
可以試下HD660s先,再試beyerdynamic同其他
HD660s啱的話可以買HD6xx
HD660s雖然係HD650「升級版(?)」,不過同HD650聲差別唔會好大
HD650雖然停產,但HD6xx = HD650

註:open back同closed back對於bass冇絕對關系
我自己滿意HD600/58x stock pad配HD600/58x
HD6系本身夾得緊,有個厚stock pad係舒服
不過好同意你講有索汗問題

HD600而家係收藏為主,所以唔換pad
HD58x係粗用為主,唔會投放太多心機資源玩

Dekoni出咗幾款pad,幾款都唔同聲
不過上次買HD700 dekoni pad同過伏,所以唔會推薦Dekoni pad
要試伏都然支持,畢竟HD6系同HD700唔同,唔應該以偏蓋全

lyra media之前有YAXI HD650 pad團購,我冇試過,純粹提下有呢樣野
路過一下
Zephone的線材,轉插大家覺得好不好,我見都幾貴
你唔覺好重玩開speaker ?
之前用LCD2,而家覺得4重好多

但聲真係4正好多

Speaker 有第二套系統,呢隻amp用番原身speaker 黎電腦用,打機上網咁
套野好唔好聲
我之前上網見到有2手mha150
但唔捨得買
有冇師兄研究過呢個?

SMSL SP200 THX AAA 888 Headphone Amp
麻麻地啦,我都係買二手,新就不會買了,

分析力一般,但力量是幾好的,可能要額外加Dac,睇緊chord qutest
58x mod一mod好正 除左高頻差d真係無限接近660
但見到對藍眼睛同支針Fing fing 下係幾過癮的
大陸線應該少人用?
未出,觀望下
屎牌dac/amp有乜問題,見外國好多人用
mod 得黎玩6xx算
反正58x加價之後同6xx差幾百
要夾人?
有巴打用緊
想買4.4 to XLR比HD800s用,見佢有,不過要499人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞