『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
身份證大法
唔係, 舊果本爛咗唔想寄報lost
太多人報lost
可以直接續
今日已經有巴絲話太多人報lost,所以成個程序無咁快。實際上因為用報lost嚟確認自己有無bno,所有已經玩爆咗佢哋個系統程序,佢哋已經開始叫人唔好報/唔等ref no而直接申請,實際上佢哋仲以為啲人真係肯定唔見護照而報,而實際上大部分人係唔肯定自己有定無!

既然有爛護照在手,都唔使等了,我估等成個月都未必攞到ref no,剩係cd rom都玩冧咗佢哋了。
HMPO入面啲officer而家屌緊鬼都似
重要每10年就會出現一次大續期潮
Last question
我有過期BNO,咁我申請BC時應該揀first passport定都算係續passport?
謝巴打
續passport

聽唔聽到入面啲公務員
我今日收到BNO,之前一路係度爬文,想回饋返大家。

我係80後,細個有BNO(根據我媽講法),之後97後過期,就換左第一本廁板,而過期BNO亦都係搬屋時無埋。18歲時拎成人身分證,加埋英文名。

由於無左本過期BNO,所以我7月12去HMPO做報失,幾個鐘後收到第一個email關於要報失,然後隔一陣再收第二個email話要speak to me,我跟住打電話去英國,同個邊officer講我收到email要confirm 資料,個位女officer一開口就問我是咪香港打來,然後問我全名,同埋身分證號碼,好似知晒我所有野一樣,個下有 d驚以為打左電話去 MI6,收線前佢話幾分鐘後會有個email俾我,可以不用理會。

如是者,我就真係無理會,一路等左3星期,咩聲氣都無,中間亦無收過任何咩reference number,諗於是8月2,上網webchat問佢究竟進展成點,佢話一般都好快有reference number,但如果我無收過,佢建議我再重新做多次報失。

我又再好似7月12咁做返一樣既事,再填資料,又一樣收email叫我聯絡佢地,今次我唔理佢了,上次都call左,死就死啦。跟手隔一日就收到 HMPO 既 reference number,咁我就跟指示入返HMPO 既 link去做申請,一路答佢入面既問題,去到其中一條問我有無改名,我答有(因為加左英文名),之後去到俾錢,俾完8月3 正式申請。

申請完成,再收 email 叫我交不同既文件 及 upload 相片,我既 case 係報失 加改名,當中從來都無叫我交出世紙,所以大家唔駛亂交野,只要跟足指示去交佢要求既文件就可以,我先 upload 相片,然後會收到 email 叫我去搵人去 confirm my identity,咁岩我又有同事拎住 BNO,我就印返張 form(上面有我張相)俾同事簽名,另外我再交HKID 彩印、兩本過期特衰(點解交兩本?因為第一本係最早期未加英文名既特衰,第二本係加左英文名既特衰)、1年內銀行住址證明、工作合約、大學成績單,尼堆資料都係HMPO要求既,所以我照執豆咁俾返HMPO,再額外寫多份信講返我係19歲時加過英文名落HKID同埋附加個 checklist 俾佢清楚我交既文件。

執齊晒資料,去 DHL 寄,擺低 $428,8月6 香港寄,8月10 簽收,8月12收email HMPO 話收到資料,同日8月12 join q ,跟住8月20 成功 approved,同日再寄 DHL黎香港,8月22收 SMS,我上網改去 counter 收件,岩岩8月26 就去簽收。

成件事其實好快,由拎 reference number 到 application approval 都只係3星期既事,係之前7月唔知點解等左3星期空氣。每個人既 case 都唔同,最緊要係大家知道自己係咩情況,執齊返所有所需文件去交就掂架啦。

在此多謝之前大家既分享,希望今日我既分享都可以幫到其他人。
通常佢地收到doc後會幾耐到入審查?

前日hmpo收到我份doc但未有下一步行動
聽到佢地係度嘈緊做乜突然又咁多人

人手UPDATE
好多
我之前去dhl寄
排隊條隊前後都係寄bno
今日英國公眾假期
巴打你只係簽收左新BNO嘅DHL?有冇另一件寄返supporting doc俾你嘅DHL?如果未簽收第二件嘅話,你收到第二件DHL嘅sms未?
超開心~~~~~~~~

本地APPLY?BC?
快手成咁
只簽收左BNO,其他文件要等第二份DHL
未收第二個dhl sms
嗱 唔關香港人事㗎 要怪就怪中共同香港政府搞到你哋做多咁多嘢
破紀錄未
唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞