『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
佢係唔係英國國籍先
係就得
呢頁野就係大家俾完錢之後未Sign In 果 confirmation, 我估大家通常都唔會為意

同問 一星期前send
1997未夠11歲、身份證首次簽發日期97/06,
但未搵到出世紙唔知有無established呢個字⋯⋯

兩老喺我出世前已經係香港永久居民,
但老豆聲稱佢揸住CI去旅行

想check咗有無BNO先去比錢申請
想請問下 換言之係咪可以用 Report lost passport 去check自己有無拎過BNO
我係British Consulate Hong Kong... 填左第一個
未搵到出世紙唔知有無established
搵到先喇
好小事
繼續喇
咁耐
用身份證大法,之後琴日打過去
竟然同我講而家太多人申請,做唔晒,唔使報失直接申請就得
我都係,仲未收到
14號apply,收到email, 15號打返去,即日再收第二封email
到宜家仲未收到email confirm
但我個陣電話問,佢話可以即時上網補領
不過我驚自己聽錯,等到宜家都未上網搞
我揀左 renewal。

睇番本護照98年尾續左,04年頭到期,之後冇再續

佢又冇叫我副署又冇叫我比出世紙,我就confirm 比埋錢

淨係叫我比ID COPY, passport copy, address proof. 冇其他野要,我覺得好奇怪

我依家比哂錢先發現,我本passport issued by British Consulate Hong Kong.

我係味照寄左先? 定點做好

If each person in the group has been given a different address, you can send the documents to any of the addresses we’ve given you.

我都記得係send去其中一個地址就得,但係之前有位巴打成日都話要同一個地址先可以寄,我又搵唔番呢條link
入相個到最方便係咪入code?
Put all the documents together in a strong envelope. List each application reference number on the front, above the address.

同埋寫哂所有pex no.
住址證明用bank statement 都可以?
想問有無人交唔到父母結婚證書?
父母已離婚好多年所以我無可能攞到張結婚證書
我用咗HSBC statement (英文) + 稅單
但都有巴打話過唔到
照直解釋比HMPO點解冇
寫封信夾埋落去寄定事前通知?thx
same here......

報失 > 收第一封 email > 打去 HMPO > 收第二封email (號稱話可以 ignore) > 跟住無啦 (等左 2weeks +)

諗緊係咪要打多次去 HMPO
我見上面有巴打話可以照申請,所以我照申請replacement,不過未齊文件所以未寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞