『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
之前報過lost, 佢淨係電話口頭比左ref no.我, 但無email ref no, 所以有d擔心
不過我都寄左d文件過去了 純粹內心忐忑緊
我父母有香港出世紙有過期bno, 唔知點解佢唔要佢唔要我就唔俾喇
點解個個lost都有email confirm, 但我得口頭ref no.
追咁耐post好似好少手足無email confirm
有舊BNO,但得大陸出世紙,全簡體,點搞?係咪要搵翻譯?
好的
我好驚寄失因為我連父母出世紙同結婚證書都比左正本
仲要覆得好快 1日到就有Email
你似乎有追過post,咁你應該知好多人都係咁,又使乜擔心呢?
其實副署重要過交什麼父母嘅文件!
寫信解釋
郵政預星期一至五為工作天比較好
遊行係9月1? 幾點同邊度集合?
其實香港出世嘅香港人,97前都係英籍,用申請人出世時候嚟講,英籍!
課金啦
唉,做乜交啲無叫交嘅嘢!究竟明唔明睇嗰個無喇喇睇多咗嘢!成件事慢咗又要上嚟問!

交足文件唔需要多!
有冇巴打之前都係咁?
口頭俾你因爲知好多人擔心,俾得你咪去馬啦,上嚟表達擔心無用喎!人哋俾晒信心你啦!
咁你咪填Chinese 囉!

以前年代,個個香港出世都自稱英籍㗎啦,邊有人講中國籍!自稱中國人就真嘅!
好開心 有得共享大英光榮
你唔係第一個,起碼今個月都不斷有人問,當然每個人攞有bno原因都唔同。你最最最重要係手持過期bno,比其他旁證文件如出世紙重要,以你嚟講,歸化證明仲緊要少少。
咩係歸化證明?
唔係香港出世註冊成為BDTC發出嘅證書

記得出o黎
想問下寄DHL 快遞,咁寄果時要填對方名?
DHL 掛號會要求寫對方名先會幫寄嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞