『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
即係填手British national overseas( usually resident in Hk)?
你續咩PASSPORT
唔喺呀,我細個有本99年簽,04年到期嘅BNO,但搬屋唔見咗所以report lost,點知佢話搵唔到我資料

利申,issued by Britain Consulate Hong Kong,唔知關唔關事
肯定有就OK
謝謝巴打解答 安全起見,唯有再洗錢打多次IDD
Thanks 巴打
我有過期BNO,咁我申請應該填first passport定都算係續passport?
我同我細佬都apply既可唔可以一齊交? 因為都要交父母既居英權正本
自己18年頭已續bno,今日幫老婆續(過左期18年)

只寄舊bno
id card彩印
廁板彩印
中銀既住址證明
要求副簽,但無簽(自己續既時候都係)

等俾hmpo reject
再俾老婆屌到上天花板

family apply
reject咩
基本既交哂
additional要既無理過,亦無另寫信解釋點解無
我8月17日去DHL寄申請表比HM Passport Office,個收件姐姐話每日都收5-6份申請寄去英國。
估唔到咁多人申請,HM Office都approve得幾快。
多謝呢度的巴打解答我問題。
有冇人試過幾份申請用同一個包裹寄d文件過去?
要再算
我成家人全部first adult
22號join queue, 要處理4份睇黎要一段時間
-non-British passport that hasn’t expired
- national identity card (a colour photocopy will do)
- driving licence
- any government or local government produced document

想問下有無巴絲犍第二個比回鄉証得唔得?
我用同一個包裹裝三份申請,而三份申請各自用文件袋分開裝。 成功申請及批核,放心!
聽天由命,要求補交先再算
唔洗比
謝謝,咁樣慳好多運費
我有4個申請 可唔可以一個包裹 send哂過去 裡邊再用4個信件分返開
佢又講咗D咩
有咩UPDATE
沒野 上邊有人講左 thx
上星期報咗lost仲係未嗌我打去又無email話cancel應該照申請定等?
我同一信封,內同一個膠folder夾起兩份申請,每本bno夾文件,每張文件有pex no,一齊批,好快手!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞