『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
仲以為一定要有個ref先可以申請
咁我照做lu

bb 樣96年簽發,第一次續

交左:
ID 卡彩印
出世紙黑白COPY
副簽form
特衰全彩印
MPF 信x2
過期Bno
有寫信話交唔到父母既文件

3號空郵掛號去,21號approved,今日就收到
封面冇斜,冇中獎,有哂三段
香港出世點會有ci!回港證吧,不過紅色嘅。
我都收到了
哭泣
咁都好D
睇黎真係好多人續
速遞 當地星期五早上送到簽收
到依家 hmpo track 都未更新為received
想問下副簽一個同2個係咪無分別?
副簽文件 係要send左比佢先? 定連同所有文件一齊交?

我岩岩得去寄左副簽文件張form 屌
一向簽收完要1-2日先轉HMPO STATUS
當然係所有文件啦
可以連同所有文件一齊交
屌 得寄左一張 點算 係咪補交文件就得?
一個得啦
想問下我網上填完資料,佢話我需要interview?使唔使理
(96年BNO, BB樣, 冇renew)
盡快補
暫時未有巴打有果行字, 又比HMPO 叫去INTERVIEW
如果真係叫你去記得出個REPORT
大家收DHL兩個sms係連續收到兩個定係收兩個sms之間係隔左一段時間?
我星期四收到第一個sms 今日收到新BNO 但正本文件未到我手 我到而家都未收到第二個sms
唔好意思 有個問題睇極都唔明
1.到底PASSPORT OF OFFICE 係
HMPO定OTHER? 真心求教

2.scan 証件相upload得唔得?

3. countersign個個人 係咪會被HMPO聯絡?

4. 你地用信封定咩裝D交件? eg. e-express
(寄件人應把所有寄往海外的物品妥為包裝,並按照內載物品的重量、性質、運送路程的長短、轉運的情況、氣候等因素來決定所採用的包裝方式。若以空郵寄運,該郵件的包裝必須經得起大氣壓力的轉變。)

5.舊bno正本如寄比HMPO 而家仲會唔會寄返黎申請人?
睇doc

有機會

乜都得,但唔建議e-express ,因為同空郵一樣無登記,所以慳返寄空郵,安全少少寄掛號。

一定寄正本bno返去註銷,剪角後寄返俾你,
用bno買機票你地係咪都會揀britain
定hk
如果提供唔到父母出生紙, 寫信大約點解釋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞