『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
你都好有口頭ref no,我今日打過去話俾唔到我,要將我個case forward俾第二條team,叫我唔洗等ref no,照apply new bno,收線無耐就有另一個email 叫我星期一至五打另一個號碼再傾。。。明明我以前有過bno,只係過期同搬屋唔見咗
SERVICES POINT會攪
幾號join queue?

可能呢排多申請到要星期日開埋工
係唔係INT-E-FTA
係,做咩咁問

我21號仲排緊隊 你咁快手好提子
而家做SAR係咪要長d時間
之前問左我拎身份證
但話要1個月先覆到
係咪就咁成疊文件釘好寄過去?
洗唔洗每一頁都會寫埋個PEX no. ?

但一定唔會出事
13 號 still waiting... 恭喜巴打
點解要釘
咁會唔會頁頁紙都mark個PEX no. ?
郵局$11入曬啲文件
留名準備續領
梗係要啦
有無巴絲試過一個月前報失左本BNO之後一個月又收到相同既email, 內容都係如下:

The passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled. Your reference number is LXXXXXXX

It cannot be reinstated. You must not try to travel using it. If you do, you will be stopped and questioned by Border staff.

If you find your passport or it is returned to you, it must be sent to us to be destroyed:

LSR Team
HM Passport Office
Aragon Court
Peterborough
PE1 1QG
UK
我無mark到淨係信封有寫同埋份副簽form再 no
The passport that you have reported as lost or stolen has been cancelled.
但係我已經收到本BNO, 我check番上個月封email發現兩個ref number係一樣我呢家勁不安
唔洗理
巴打唔該希望多D人可以拎到
只要清清楚楚就冇問題啦,我就冇頁頁mark嘅,一樣安全地approved
如果果個人做野俹簁, 你mark得幾好都冇用啦
Take it easy
我93年出世 同年老母幫佢同我都申請左BNO 飛過去英國
所以我expire嗰本仲係BB相
咁我依家係咪即接上網續就可以
睇DOC
麻煩巴打

現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)

應該係要以首次申請英國護照方式申請
我係香港住,但搵到住英國既副署人(條件完全符合)
可以做網上副署嗎?
如果要印晒啲野出黎俾真人簽,就要搵過第二個
英國國籍係咪即係揸BNO就得
系統自動分辨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞