『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
姐我地係掉鏢識就咁填play darst就咁得
你玩D2定Phoenix
D2
#metoo
代朋友問
佢個本BNO 係剪左角,同入面有印嘅頁數都meet走左。 呢本野就01年到期
之後佢就拎左本由03年生效既特區護照

想問下呢個case ,係當lost (因為揾唔到無剪角個本)定係damage呢

*揾唔到無剪角,連佢屋企人都唔記得當時有無續到本Bno
想請問下去緊working holiday申唔申請到bno
Friend!
Damage
巴打呢頁點搵出嚟?有無link?因為之後個做法係有人webchat 返嚟,呢幅圖係真正指引,雙方有啲唔同。

另外地址首行,有機會唔同,尤其是兩本護照過期太耐同剛到期嘅!估計用嚟分件,過期太耐相對複雜啲。第二行係pex no,咁應該跟上圖寫晒佢,之後地址就揀一個。
睇之前既POST都話5個工作天就有
而家耐左咁多
想問下宜家countersign 係未剩係填張paper form 同埋影印passport 就夠?
唔駛再sign 申請人張相? 太多資訊好confuse
係填form,如果副簽人持有效BC/BNO passport就唔需要影印,其它英聯邦國家都要。
而家已經係即時upload softcopy上系統,唔使副簽相,又唔使寄相。(除非HMPO職員要求後補)
個doc好多outdate嘢
唔睇好過睇

非英國passport先要影印
唔洗countersign相
其實有熱心巴打好想幫手update,但好似話個doc呢排都長期好多人睇緊,改唔到..
唔該晒師兄明白 我朋友係加拿大藉 所以應該要影passport

仲有我見好多人要填父母資料同交出世紙
我都有齊 但網站果度冇寫我要交呢d
想問下係未交完第一round 之後 佢會再要求你交資料果時先再交?
好唔好一次過寄晒俾佢先?
加拿大朋友副簽,叫佢影印埋passport個人資料頁俾你。
至於提交文件,佢叫你俾既至俾,冇叫就唔使俾,之前有巴打webchat問過,職員都話唔好俾多餘野,反而增加佢地工作量..
明白
只係好奇怪 我申請果時連父母資料都唔駛填
純粹想知係未有會第二 round 要交資料
如果你於網上冇揀錯野,冇打錯野,正常情況一round就夠,需要後補的話,好多時都因為申請人做錯步驟,不過提提你,每個BNO續領人都必定有Additional documents需要提交,就係HKID彩色副本,因為唔o係第一頁documents list內,有人試過漏交要後補,千祁唔好交漏!
https://www.passport.service.gov.uk/help/additional-documents-guidance
想上網交左申請之後 有冇限幾時寄到過去英國? 空郵掛號要幾耐
同埋 銀行d e-statement 可唔可以做address proof?
唔記得有冇申請過既case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞