『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
已經收返文件 父母同我嘅出世紙正本全部被收 仲有父母結婚證書正本都被收

新Passport 要等星期一先寄到黎
被收
係 冇寄返比我
係 新bno 係另一份件 仲未送到比我
又一受害者
14號SAR左 但到而家都未有REPLY
好彩係入境處比錢個啲核證copy

所以勸大家千祈唔好寄手寫個張
仆街。
報失生日日期up錯左月份。7月講左9月
不過都收到第二個email 等reference no.
我就照比錢先 因為身份證大法全中+淪陷前11歲以下喺唔會有CI = 九成九有BNO (除咗doc講嗰啲exceptional case之外) 再加埋啱啱個鬼佬講嘅嘢 我都幾肯定可以去馬

唔肯定 但揾得到係得返依本
但冇apply到damage / loss passport
希望都申請到啦
好似唔得 前幾日線上問hmpo staff佢話唔accept
有冇巴打知道報完遺失之後要等幾耐先有reference number?
睇EMAIL
睇運
我8月2入queue, 交printed e-statement 加 特區副簽, 我個fd遲我幾日入queue, 交特區副簽
我住址證明無問題, 副簽要重交(問咗點解, 唔接受特區副簽)
我個fd乜事都無, bno到咗手
所以
1. Bank statement 唔一定衰
2. 特區副簽唔一定衰
一切睇你好無彩
老豆老母97前已有BNO
香港出世,
有香港永久居留權
問極佢都話果時冇幫我整BNO
但我中晒身份證大法,但我又印象記得我有果本綠色CI
前日send左E-Mail問SAR,而家我係咪應該報定lost先?
如果副簽我搵搬左黎香港住既英國朋友但佢依然有英國地址
係咪會批得快D?
1. REPORT LOST可以同時做
2. PAPER FORM安全啲
我淪陷前得9歲係咪唔會有綠色果本CI ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞