『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
唔好意思,睇緊你地Google docs,有到我唔明。
我父母本身有本1993年6月Passport Office Hong Kong發的紅色BNO。

First British passport 首次申請護照

這個選項代表:

[red]你從來沒有英國護照[/red], 或;
    你從來沒有英國護照,但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,或;
    你現擁有一本舊版藍色封面的英國護照
     (僅限英國以外地方) 你現擁有一本於1993年或之前簽發並由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO紅色封面的英國護照,或你現擁有一本於2003年或之前簽發並由非UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發的紅色封面英國護照。

[red]此選項亦包括一些非英國(或其海外領土)出生人士經歸化或登記取得英國國民身份的人士首次申請英國護照。[/red]

只睇上面First application,我父母應是擁有過英國護照,應該要轉用renewal申請。
但奈何,我睇到到renewal的requirement好似有矛盾。

Renewal 申請續領護照

這個選項代表你 (必須三個條件完全符合):

現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,[red]如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。[/red]除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)
    你的護照沒有損毀
    你的名字、資料和英國國籍狀態沒有改變

睇Renewal由似乎講到我父母應該用First British Passport申請,因為我父母本BNO都係2003年前申請的紅色BNO,應該唔可以用renewal。

跟著我再睇Renewal application果到填的第6項,又講到好似用renewal係岩。
如果你是首次申請英國護照的表格類型,[red]“Has the applicant been included on ANY passport before?”(申請人是否包括在任何護照上?)[/red],如果你是從來沒有英國護照但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,你應該選擇為”YES”。

[red]如果你是因為現有護照為1993年(2003年)或之前簽發而選擇此項者則應填”NO”,如果該本護照沒有遺失,你須於下方位置填寫該本包括你名字的英國護照的號碼。[/red]

我父母擁有本1993年6月出的BNO,係renewal呢part照填NO,再加番佢地本BNO的no.,係寄的時候再寄正本BNO?

太混亂,唔多明。
請問我父母有本1993年6月出的紅色BNO應該用renewal定first申請?
感謝
本嘢太舊
就算舊嗰本係手都要當first application
system會自己detect
你只需要正確答曬佢開頭嘅所有問題
理解,我直接試下個system先,thanks
Included child填no uk passport

Btw 其實doc有寫
https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/28483/bno%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%9C%8B%E6%B0%91-%E6%B5%B7%E5%A4%96-%E8%AD%B7%E7%85%A7183%E5%80%8B%E5%85%8D%E7%B0%BD%E8%AD%89%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9D%87%E6%99%92/1/?utm_medium=share

寫文條友似係睇左BC個免簽list
就當BNO係一樣
我都一樣 但我直情連副簽都唔洗 好奇怪 唔知係咪揀錯簽發機構係hmpo事

TG 大Group已有超過1400人:https://t.me/joinchat/Li9FQxMj9qmk-8kFOFPAIw
注意:非續期/圍爐用 續期請參考本post

TG channel會隨時更新資訊:https://t.me/BritonsinHK

https://lihkg.com/thread/1501280/page/1

廣告:9月1集會完仲可以去機場

輕輕一推

British Nationals Assemble!
祖國是英國 家鄉是香港
#501 討論過
俾完錢有冇得check多次自己填咗咩
想問如果我填錯咗屋企人名同時又比埋錢
有冇方法修改返?
填少咗幾隻字
SAR
Hmpo星期日都開工
岩先批咗我了,唔該晒呢到既巴絲

利申:用信用卡e-statement color print出黎都過到關
WEBCHAT
唔好意思,請問如果係report cancel 嘅case,收到第一封email 叫我星期一至日打過去,我頭先打咗。職員話俾唔到reference number我,又話將我case forward俾另一條team,叫我照apply new BNO。但剛剛又收到一封email叫我星期一至五打過去另一個電話號碼,究竟洗唔洗理呢?謝謝🙏 sorry for too long
咩CASE
細個有BNO 但已過期同遺失,所以report cancel,同時我已經apply new BNO,寄咗彩印HKID,正本特區,正本出世紙,地址證明,寫咗句已report cancel。
謝謝巴打解答
唔該
幾號join queue?
之前收到ref no.,咁我今日online submit俾錢啦,但佢只係叫交下面5樣applicant’s documents .....
1. 彩色影印身份證正反面
2. 彩色影印成本特區護照
3. 住址證明
4. 其中一樣有我張相嘅嘢(非英國護照/彩色影印身份證/車牌/政府文件)
5. 加埋副簽form

Additional documents 佢又只係叫俾彩色影印身份證正反面。

我個case真係唔洗父母同我出世紙?因為成個過程佢冇問過我雖然巴打話佢要乜我俾乜,但好似怪怪地
無記錯ulifestyle係經濟日報集團旗下(即係藤條水喉通石鏡泉
我好似填錯gender 我都睇下有冇得睇番先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞