『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
中大獎即是本來續領BNO,但寄本新BC俾你,通常唔係好野,係HMPO職員搞錯,你要主動聯絡佢地更換,而有晒三段係新BNO內,有頁Observation,入面有下圖三段野,你收到後需要核對清楚。
原來係咁,謝巴打解答

我今朝錢已課,星期一就寄啲文件過去
你如果係bc,就成世都係,無到期,永遠有效,亦幾時申請都得。同bno係兩回事嚟,而且中晒身分證大法,倒不如問sar一次,就知自己係乜。呢度全部無人係hmpo嘅人,有啲嘢係答你唔到嘅。
已確定家中兩老,回歸前得BDTC,但係當年佢哋自己冇幫自己申請BNO

而自己幸福地,被父母申請咗BNO

咁依家,佢要我填兩老國籍,我應該要填British,定還是填Chinese

最後真心要多謝父母,送上一份終身嘅禮物俾我
REPORT LOST先
你確定冇
冇就CHINESE
唔好意思,我一開始自膠揀咗adult first time apply passport
其後收到email叫我report lost/stolen passport
照做後收到一個reference number, 之後係唔係等就ok? 定係要再make一個application / 打電話通知番? thanks
想問各位通常HMPO收件後幾耐先會變成join queue?
DHL話星期五已經送到
我同你資料一樣,但家屬果啲資料一份都俾唔到佢地,佢地勁反對我整....自己張出世紙又無咗...
好驚批唔到
點都會試下 搏下
你之前個申請俾咗錢未?
俾哂啦,文件寄哂, processing queue亦都join埋
重有咩問題
有冇舊BNO先
有!!!

另外想問下,封解釋信寫與家人關係唔好所以唔能夠提無到部份資料,女皇接唔接受架....?定係老套啲話搬屋唔見咗會好啲?
你張出世紙可以再攞
想問下係唔係INT-E-FTA
想問下到咩步驟先會收到sms? 我見朋友有sms話佢需要交副簽
但我都要副簽,我冇sms
你有無登記sms通知?
要係邊度登記架
你申請果時有得登記埋sms
可能我miss左 有冇得登記翻
有個位填email同電話
之後next要再tick 登記 email 或 sms 或兩種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞