『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
好,等陣打去問下
唔該晒巴打
記憶中冇,護照都唔知有冇申過
講真你應該90年代中通知登記,當年全世界有宣傳,你應該中學生嚟,同學之間應該有講,電視有賣,所以有無申請你自己應該有一個記憶!
正解
bno就一定冇,97前既護照就真係唔記得
個Email剩係叫交 old passport, HK ID, passport copy 同住址證明

出世紙都唔洗交
屌俾咗錢先同我講要副簽明明記得之前追過曬d post話唔洗
系統話要就要
你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕
你應該冇喇
最多叫你補交姐
無副署照寄會唔會有機會過到乜鳩父母出世紙/結婚證明個d我都搵唔到
咁我剩交個4樣,Speed Post過去算
寫信解釋
係,dhl雖然貴,但快及可靠
DHL 要幾錢
係咪簡單解釋一下就得?洗唔洗長篇大論?
原來沒有,就從來都沒有

27. 外地遺失BNO餘下行程是否必須取消並立即返港?
BNO其中的一個好處是方便持有人在遺失原有BNO護照情況下在英國駐外使領館迅速補領緊急護照。雖然是一本緊急護照,但並非降格成一本緊急「旅行證」。緊急護照有效期最長為一年,持照人仍然可免簽證出入境以下國家:
亞太:泰國、日本、韓國、星加坡、澳洲(ETA);
歐洲:全歐盟境內、冰島、瑞士、挪威、列支敦士登、摩納哥、塞爾維亞、黑山、波斯尼亞、阿爾巴尼亞、摩爾多瓦、馬其頓;
非洲:摩洛哥、突尼西亞、南非;
美洲:加拿大(ETA)、墨西哥、哥倫比亞、委內瑞拉、厄瓜多爾、秘魯、智利、玻利維亞、巴西、巴拉圭、烏拉圭、巴拿馬、哥斯達黎加;
特區護照持有人在外地遺失護照,因中國駐外使館不能簽發特區護照,故只可在當地申請「中國旅行證」作為臨時證件。而因為「中國旅行證」並非特區護照,只能作返回中國或原居地用。大部份國家並不接受以此證件作過境或辦理第三國簽證用,倘若在第一個國家已經遺失特區護照,餘下行程亦只能放棄,直接返港或回原居地。若同時遺失特區護照及香港永久居民身分證,當事人只可向中國駐當地使領館申請「入境身份陳述書」直接返港。

呢點小弟補充少少

如果喺英國本土以外(包括香港)嘅地方唔見咗本bc/bno,係可以去大使館/領事館申請緊急護照。而如果喺英國本土唔見,就麻煩啲啦。事關喺英國本土係唔會有緊急護照,佢只有普通護照,而如果係lost/stolen嘅話呢,gov.uk就話最快都要一個禮拜先至補領到。
https://www.gov.uk/get-a-passport-urgently

不過,試過有條柒碌唔見咗本英國護照,當晚要喺英國走,日頭先走去HMPO申請補領,拎埋itinerary問個officer有冇方法幫手可以快少少處理個申請,結果個officer肯幫手加急處理,4個鐘有得攞

要強調嘅係,唔見咗或者俾人偷咗嘅,按程序係要等一個禮拜,個officer唔係老奉要幫你,佢大條道理可以渣正嚟做叫你等一個禮拜

P.s. 條柒碌就係我,勿相認
GOODEST ENGLISH LA
救命 我無法提供父母出生證明 同 結婚證書
封解釋信應該點寫
我星期六寄都未join q
27/6仲Q緊係咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞