『薪火post』BNO續期資訊(54) 英國領事館遊行

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
真心我睇左N次都覺得唔清楚
仲有唔係個個都咁多時間睇
我SHARE比人都要人地睇得明
第一個汶萊,第二個至係香港..
汶萊要簽證
就係個個都心急,唔睇清楚咪唔明囉!直接啲,印乜咪乜囉,HKPO同hmpo亦非從屬關係,直接啲跟字面睇,所以基本上除非係英國簽發,否則一律others無例外!
我係想建議直接寫係FAQ
HK PASSPORT OFFICE=others
咁會好D
其實仲有班人領事館簽發,印FCO嘅。
請問紅圈果個係咩文件? 同埋佢無要我比香港身份證copy,係咪姐係唔洗俾?

應該仲有句,話bno要交additional documents ,內其一正是身分證!
想問下各位巴打
我本舊BNO 簽發日期係93年 系統歸類我為First UK passport
之後要打晒父母,祖父祖母資料
最後有一份清單要我寄啲咩去英國
父母除左要出世紙同結婚証書
仲有一項係naturalisation or registration certificate
是否必須?
有無巴打無寄父母既naturalisation or registration certificate都批左?
咦!咁奇既?我頭一次去仲見到第一個係汶萊,個版面都未收.. 你講完再去多次就變成卡塔爾,呢個咩網?d料咁俹簁!

我寄左naturalisation certificate(歸化紙)
我父母係大陸出世,冇出世紙只有呢張,所以寄呢張
係, 因為有可能唔洗打去就有REFERENCE NUMBER 果封
點樣睇到?不過個網d料好似流流地,一個鐘前同一個鐘後入去睇,個免簽list都有分別!如果信晒佢就隨時出事!
我申請時系統都要我輸入父親歸化證號碼仲有提交正本,我冇入到又提交唔到,都係於書面解釋上講佢已經過身好耐,冇留俾我,最後都批左。
係喎,記者d水準...
明白, 咁我都書面解釋父母無歸化到, 所以無歸化號碼
唔該哂巴打
冇所謂啦,其實有幾多人事係搵到佢list內專業人士!尤其是最後生廿幾歲果班,呢度大多數成功續領巴絲都唔係搵專業人士,總之國籍最緊要,持有效BC/BNO最好,有正職就ok,我都係搵個電訊佬副簽,一樣冇問題。
唔使客氣,不過你又提醒我,到底我老豆有冇歸化到英籍?其實我都唔知,只係當時打完父母英文姓名 (好似有打埋HKID號碼),系統就只係要我輸入父親歸化證號碼,因為我老豆係大陸出世,阿媽係港女而無需歸化,好自然即時諗到英國政府資料庫內有佢地資料,而資料庫內顯示我老豆有歸化,所以至叫我輸入... 實際上我都唔知有冇,亦永遠係一個迷!要我將來瓜柴後至問到佢..
順豐好唔好用 大概幾多日到?
唔好意思,想問 如果我朋友係BC(British Citizen)
a photocopy of your passport’s photo page – unless you’re a UK or Irish
passport holder
係咪姐係唔洗印
但張表冇寫明係,定佢睇passport no.就知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞