IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
讀緊IT FD 想問下各位巴打如果讀cloud fg難唔難搵工?
幫未諗好讀咩科

ive個cloud 得一班30人左右讀...識讀一定讀software engineering 或者security
cloud 好多工都返24輪班
利申:security 畢左業

巴打security grad而家撈緊咩

Software不了 我對寫code無太大熱誠
security我係排第二

唔識寫曲學人講security

佢係咪以為乜都有個GUI比佢做野

笑死,我打cisco router 點都快撚過你啦下話

巴打security grad而家撈緊咩

Software不了 我對寫code無太大熱誠
security我係排第二

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug
security用gui 同人玩防守

邊有咁多 GUI ............

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

Router config我倒哂入去就算 仲邊會逐粒打
除非無backup
想問巴打accenture 20k fg offer抵唔抵得諗
另有17k startup offer
本身有幾年pt經驗
求巴士指點

係咪月頭收offer

除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config
讀緊IT FD 想問下各位巴打如果讀cloud fg難唔難搵工?
幫未諗好讀咩科

香港近年都有唔少cloud公司
及唔上web/app大路,但相對都唔算多人讀,競爭都唔算大

揀科睇興趣
app已經近飽和,4年後冇可能再咁值錢
big data/ML由一開始就係泡沫
IT範範都有得做,係冇一範會發達咁解,所以興趣緊要D

Ml係泡沫,笑左,未開始的野都可以泡沫

一係啲公司整個decision tree就吹到自己powered by ml

香港d startup吹自己係做ml
90%係假ml
全部吹水既 冇實幹
寫if else if都話自己整緊ai (其實佢又冇錯)
幫未諗好讀咩科

香港近年都有唔少cloud公司
及唔上web/app大路,但相對都唔算多人讀,競爭都唔算大

揀科睇興趣
app已經近飽和,4年後冇可能再咁值錢
big data/ML由一開始就係泡沫
IT範範都有得做,係冇一範會發達咁解,所以興趣緊要D

Ml係泡沫,笑左,未開始的野都可以泡沫

一係啲公司整個decision tree就吹到自己powered by ml

香港d startup吹自己係做ml
90%係假ml
全部吹水既 冇實幹
寫if else if都話自己整緊ai (其實佢又冇錯)

整條 tree view 都要用 if else 一層層假 dynamic

除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config

write咪搞掂。
而且asa/ sourcefire/ wsa/ esa/ prime你唔係仲用cli下話?
想問今時今日mainframe 仲做唔做得過?
仆街臨 last day 前 3 日忙到屎都唔得閒痾
想問今時今日mainframe 仲做唔做得過?

Mainframe做乜先

你可以拎laptop入屎坑做

你可以拎laptop入屎坑做

如果係公司機可以抺啲屎上去,留比下手
突然發現自己係department 為左r budget 而請既產物
突然發現自己係department 為左r budget 而請既產物

我都係,請我返黎係為左keep 住個headcount
岩岩返新工 戴慣耳機做野
呢家唔慣 又唔知戴唔戴得
公司果頭太多人食煙好辛苦

我都係,請我返黎係為左keep 住個headcount

日日返公司做兩個鐘野然後坐成日
搞到我都覺得唔好意思

利申 以我所知 公司同一title 人工最高應該係我
公司果頭太多人食煙好辛苦

與其食二手煙,食一手煙好過,一手煙仲有個濾咀………
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞