IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇人識ambition呢間公司
岩岩有個鬼佬打電話過黎,好多都聽唔明
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

agent當公司
有冇人識ambition呢間公司
岩岩有個鬼佬打電話過黎,好多都聽唔明
慘啦,未in都扣哂分

唔係Agent黎架咩

事實證明佢英文真係好差
依間真係agent黎

agent當公司

我揾到工有工返一排後,有條agent仲要打黎扮pro用英文,直接cut線KO
想問咁多位 一個接近零經驗既web developer intern expected salary填幾多好

做web小心一間叫cyber universal company limited的公司
上過去見工真心大伏
想問咁多位 一個接近零經驗既web developer intern expected salary填幾多好

12k啦

12k啦

25k 啦
2年p 1年ap 應該咩range

咁快做到ap

咁快做到ap

多數1年就ap

多數fg就ap

btw,20尾30左右啦,視乎你而家幾多,香港D公司多數睇你上一份加

煙腸想幾錢

利申唔知價

我都唔知 今年year2
唔想個價太低好似自己好廢咁
但同時我本身根本冇掂過web language

可以寫高少少先
公司見你intern都係當你唔知價鳩寫
最後都會開返佢心目中個價

同埋intern嘅話可以諗下你想學嘢定揾錢

我都係諗住學野 依加真係咩工作上既野都唔識

想落手做嘢可能要去閪公司先得
intern當full time駛學嘢最快
但要預咗人工低
都話fg base唔能夠低
你fg 18k
下間公司敢唔敢開14k比你?
你fg 18k

我就係一開始個base低
好難升返上去
你fg 18k

好難升返上去

當年年少無知
你fg 18k

好難升返上去

當年年少無知

當年年少無知+1
上年三大IT degree grad
連想搵programmer做都嫌我唔夠tech

如果係ust應該夠tech㗎喎

煙腸想幾錢

利申唔知價

我都唔知 今年year2
唔想個價太低好似自己好廢咁
但同時我本身根本冇掂過web language

可以寫高少少先
公司見你intern都係當你唔知價鳩寫
最後都會開返佢心目中個價

同埋intern嘅話可以諗下你想學嘢定揾錢

我都係諗住學野 依加真係咩工作上既野都唔識

想落手做嘢可能要去閪公司先得
intern當full time駛學嘢最快
但要預咗人工低

其實唔一定,我當年intern 福利好,同事好,又學到多野
依D野運氣佔好多
同埋睇你想學咩多
想學得專就要搵D大公司,學得廣搵細公司
同埋問清楚你會負責做D咩,盡量試下分佢係請打雜定P仔intern,大公司相對黎講少D伏

除左HKU好難唔夠tech,係佢想請萬能fg,定你大學生涯全freeride啊

除左HKU好難唔夠tech,係佢想請萬能fg,定你大學生涯全freeride啊

三大都唔夠tech
我地呢啲ou 仔加freeride 先唔夠tech 姐

利申ou 仔加freeride , 而家日日放工返屋企溫書

sad but true

我果個唔係CS/engine degree黎
所以唔敢叫自己做CS人,code都識java,VBA,SQL
自問每科programming 既project 都係自己落手落腳做,
雖然我知達唔到CS水平,都叫拎過A..
但就算去見D中型公司都係嫌我tech background 唔夠好

真係唔知可以點..想入行,又話我唔夠tech,無經驗
但無工又何來經驗

另想問pccw ICT係幾時開始interview 的?

我果個唔係CS/engine degree黎
所以唔敢叫自己做CS人,code都識java,VBA,SQL
自問每科programming 既project 都係自己落手落腳做,
雖然我知達唔到CS水平,都叫拎過A..
但就算去見D中型公司都係嫌我tech background 唔夠好

真係唔知可以點..想入行,又話我唔夠tech,無經驗
但無工又何來經驗

另想問pccw ICT係幾時開始interview 的?

IS?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞