IT界討論區:IT都有人禽之別(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有degree 記住唔好做難市
洗碗 保安 都16k 護士2萬幾 教師 2萬幾
呢個時候仲開15 6k 簡直係on9
最係埋都request 20k

大家覺得如果OU 出黎可以叫價幾多?

跟足市價叫,今年17k

跟足市價叫,今年17k

舊年平均數都係16k. 跟市價

跟足市價叫,今年17k

我咁問係因為有個ou fd去in科學園,人地出價12k,但同一間公司另一個poly fd就出價16k.....佢2個本身都係識諗住一齊in同一個post(好似係叫project engineering),而家OU真係咁慘咩

跟足市價叫,今年17k

我咁問係因為有個ou fd去in科學園,人地出價12k,但同一間公司另一個poly fd就出價16k.....佢2個本身都係識諗住一齊in同一個post(好似係叫project engineering),而家OU真係咁慘咩

非三大d人都覺得渣 你話呢

跟足市價叫,今年17k

ou讀出黎有冇料我答你唔到
但我相信係好多僱主心中
cu=ust > poly=city > ive hd others
12k肯定係太低,但開16k俾poly都算合理價

跟足市價叫,今年17k

非三大d人都覺得渣 你話呢

呢d仆街公司真係呢......根本唔當佢地係人

跟足市價叫,今年17k

但我相信係好多僱主心中
cu=ust > poly=city > ive hd others

咁如果讀埋個msc先出黎搵工,又有冇大幫助?

跟足市價叫,今年17k

但我相信係好多僱主心中

Poly係僱主心目中印象認真麻麻
OU建議搵返九龍/港島Vendor, 大vendor好多OU仔
知唔知點解12k
大把毒撚都肯去做
因為d毒撚無乜興趣
平時無乜洗費
又無囡,最多打下機玩下手機

14k對佢來講都多

利伸 我班大把人fg 14k
知唔知點解12k
大把毒撚都肯去做
因為d毒撚無乜興趣
平時無乜洗費

14k對佢來講都多

你班fd咩u呀?
知唔知點解12k
大把毒撚都肯去做
因為d毒撚無乜興趣
平時無乜洗費

14k對佢來講都多

好多人係咁 做helpcenter router 下call 做messager

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug
security用gui 同人玩防守

邊有咁多 GUI ............

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

Router config我倒哂入去就算 仲邊會逐粒打
除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config

write咪搞掂。
而且asa/ sourcefire/ wsa/ esa/ prime你唔係仲用cli下話?

今時今日仲有人用command line 仲以為高人一等?
sdn,寫好個front end 俾user 玩,乜都唔洗做就 orchestration 晒啦

可唔可以share 多d ?
咁network engineer嘅position 會係...?

有問題既時候做troubleshoot 囉
不過其實都好難剩係做troubleshoot, 遲早都要轉型學埋programming 玩sdn

不過老老實實 點解冇人諗到2017年都仲有咁多野要用cmd line

gui用多咁多resources e.g. RAM 又有多d bug
security用gui 同人玩防守

邊有咁多 GUI ............

個趨勢係要有,你睇 google 個堆 service gui,好靚仔

我讀security 玩Cisco router 從來都係打commands,冇GUI的

Router config我倒哂入去就算 仲邊會逐粒打
除非無backup

倒哂入去都要打copy running-config startup-config

write咪搞掂。
而且asa/ sourcefire/ wsa/ esa/ prime你唔係仲用cli下話?

今時今日仲有人用command line 仲以為高人一等?
sdn,寫好個front end 俾user 玩,乜都唔洗做就 orchestration 晒啦

可唔可以share 多d ?
咁network engineer嘅position 會係...?

有問題既時候做troubleshoot 囉
不過其實都好難剩係做troubleshoot, 遲早都要轉型學埋programming 玩sdn

sdn咩黎

跟足市價叫,今年17k

但我相信係好多僱主心中

Poly係僱主心目中印象認真麻麻
OU建議搵返九龍/港島Vendor, 大vendor好多OU仔

無計,好多ou fg 都唔多熟行情,加上自卑(比人笑得多,點都有啲 )舊年寫有人cv 寫12,3k ,又有人比扑街hr 質到十四k
三大cs 寫expected salary 20k 係基本
想問下大家,對Web有興趣應該學咩好,我本身學過html+css+js,淨係識D勁basic嘅野,學校做project就玩開C++

利申:讀緊asso
想問下大家,對Web有興趣應該學咩好,我本身學過html+css+js,淨係識D勁basic嘅野,學校做project就玩開C++

學埋個 BACKEND 囉..........
你識寫 PROGRAM , 寫個 WEB 都要知道下 BACKEND 點 TRACE D 問題出嚟........
後面隻 SERVER 會唔會裝錯嘢 SET 錯 CONFIG 會整慢你D 嘢.........
或者 學下 寫 TEST CASE ..........

我都唔識太多, 吹水9UP下呢D...........

你識寫 PROGRAM , 寫個 WEB 都要知道下 BACKEND 點 TRACE D 問題出嚟........
後面隻 SERVER 會唔會裝錯嘢 SET 錯 CONFIG 會整慢你D 嘢.........

css->less/sass/scss
js->Framework/Library/Typescript
html->html

Backend:
PHP, Nodejs->Framework

上面呢堆都夠你學到畢業

Es6
React / angular
Node
Php -> laravel
十年經驗programmer , 近兩年越來越咸魚feel, 我想寫code試新野呀
十年經驗programmer , 近兩年越來越咸魚feel, 我想寫code試新野呀

10年幾錢
其實淨係JS都夠你學到讀2次ASSO有特..
淨係點操作DOM已經係大學問
REACT 果D又有另一套玩法,玩過1,2年又會出新既famework..

js->Framework/Library/Typescript
html->html

Backend:

上面呢堆都夠你學到畢業

哇...做web都幾辛苦..

html->html

Backend:

上面呢堆都夠你學到畢業

哇...做web都幾辛苦..

咁frontend定backend邊樣相對有錢途,定係玩番傳統C++/JAVA/C#個D?點睇都冇可能同時識曬咁多樣野,樣樣都博大精深。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞